1000 elektrische bestelwagens in bpost-kleuren

1000 elektrische bestelwagens in bpost-kleuren

In België blijft bpost investeren in een ecologische vloot. Vandaag heeft bpost de symbolische mijlpaal van 1.000 e-vans bereikt. De 1000ste elektrische bedrijfswagen werd geleverd in het distributiecentrum van Namen. Het aantal elektrische bestelwagens in de bpost vloot neemt gestaag toe, naast LNG-trucks, dubbeldekkers, fietsen met of zonder elektrische aanhangwagens.

1.000! Dat is het aantal elektrische bestelwagens dat bpost gebruikt in België. Het cijfer bevestigt de inspanningen van het bedrijf om zijn vloot groener te maken en CO2-vrije last-mile-leveringen tegen 2030 te garanderen.

Momenteel is meer dan 40% van de totale vloot 100% ecologisch. De volledige vloot telt maar liefst om 6.700 elektrische voertuigen en fietsen. En dat is nog niet alles. De transitie gaat verder want tegen eind 2023 komen er naar verwachting meer dan 600 e-vans bij ter vervanging van dieselwagens.

De distributiecentra in de provincies Antwerpen, Luik en Brussel beschikken over de meeste elektrische bestelwagens. De eerste e-van werd in juni 2018 geleverd op de parking van bpost in Bergen als onderdeel van een proefproject. Het bleek een groot succes en werd al gauw de norm.

"bpostgroup wil een referentie worden op het vlak van duurzaamheid”, zegt Philippe Dartienne, CEO bpostgroup a.i. “Gemiddeld vervoeren en bezorgen we elke dag bijna 540.000 pakjes en 5,5 miljoen brieven. We zijn ons ervan bewust dat dit een aanzienlijke impact heeft op onze planeet. Klanten willen een snelle en efficiënte levering. We maken er een erezaak van om deze uitdaging aan te gaan, zonder de ecologische aspecten in de wind te slaan.”

Investeringen op het niveau van de groep

bpostgroup ontwikkelt ook andere duurzame projecten in België en elders: ​

  • Voortdurende en aanzienlijke investeringen om de groene vloot uit te breiden. De vloot wordt momenteel aangevuld door meer dan 5.500 fietsen, die voornamelijk in stedelijke gebieden worden gebruikt. 49 ecologische vrachtwagens (GNL) rijden kriskras door België.
  • Ecozones, bezorgzones met een uitgebreid netwerk van afhaalpunten (postkantoren, pakketautomaten, postpunten, enz.) en bezorgingen zonder CO2-uitstoot, dankzij een groene vloot.
  • Zonnepanelen. Op de daken van onze gebouwen ligt in totaal meer dan 43.000 m2 aan zonnepanelen. Samen produceren ze meer dan 7.300 MWh/jaar aan groene elektriciteit, wat overeenkomt met het gemiddelde jaarlijkse verbruik van 1.650 huishoudens. Soortgelijke initiatieven vonden plaats in het buitenland: Radial heeft in 2022 de eerste zonnepanelen geplaatst op het dak van het centrum in Rialoto, Californië, goed voor 475.555 m². Active Ants heeft er ook op zijn daken geïnstalleerd.
  • Ledverlichting. Energieverslindende lampen worden vervangen door LED's in sorteercentra, postkantoren, distributiecentra en in de postzegeldrukkerij in Mechelen.
  • Het verzenden van pakjes door de postbode wanneer hij een ander pakje aflevert bij de klant.
  • Pakjes met kleine huishoudelijke apparaten terugnemen in samenwerking met Recupel.

 

Veerle Van Mierlo Woordvoerster (enkel voor journalisten), bpostgroup

 

 

 

Over bpost

Over bpostgroup

bpost is het belangrijkste postbedrijf in België en een groeiende partner voor pakjes- en omni-commercelogistiek in Europa, Noord-Amerika en Azië. Onze 36.000 medewerkers in België en wereldwijd verbinden consumenten, bedrijven en overheden door post en pakjes aan huis te leveren en logistieke e-commerce diensten te verlenen. We creëren duurzame waarde op lange termijn voor onze klanten en aandeelhouders en dat met respect voor mens en planeet. In 2023 bedroegen onze totale bedrijfsinkomsten 4.272,2 miljoen EUR.

 

Bent u klant en heeft u een vraag of klacht?
Klik hier om ons te contacteren.

bpost
Anspachlaan 1, bus 1 - 1000 Brussel