bpost doet de postrondes uitstootvrij in Louvain-la-Neuve

bpost doet de postrondes uitstootvrij in Louvain-la-Neuve

In deze studentenstad worden de post en de pakjes voortaan uitstootvrij geleverd. Er werden 8 nieuwe pakjesautomaten geplaatst. Daarmee werd Ottignies-Louvain-la-Neuve een volledige Ecozone.

Na Mechelen, Leuven, Namen en Bergen staat nu ook Ottignies-Louvain-la-Neuve op de lijst van de steden waarin de bpost-postbodes de post en de pakjes op hun gewone rondes CO2-vrij leveren, te voet, met elektrische voertuigen en/of elektrische cargofietsen. Maar er is nog meer! Louvain-la-Neuve werd een Ecozone dankzij haar nieuwe dichte netwerk van ophaalpunten (postpunten, pakjespunten en pakjesautomaten), dat helemaal aansluit ​ bij een duurzame leveringsmethode.

De stad Ottignies-Louvain-la-Neuve en bpost rekenen bovendien op de medewerking van de inwoners en de lokale handelaars. Als zij kiezen voor een levering in een ophaalpunt, dan doen ze ook iets voor het milieu. En bpost moet minder kilometers afleggen door de post voor meerdere klanten op dezelfde plaats te bezorgen, wat ook het verkeer in het stadscentrum ten goede komt. De pakjes worden altijd van de eerste keer geleverd en wie ze bestelde kan ze te voet of met de fiets gaan ophalen. Misschien wel op weg naar het auditorium, naar het werk of naar huis? Minder CO2 betekent een betere luchtkwaliteit voor iedereen!

“De stad Ottignies-Louvain-La-Neuve was voor ons een belangrijke zone. Ze zag er ideaal uit voor cargofietsen”, zegt Claudia Mastini, verantwoordelijke voor het project Urban Logistics bij bpost. “We vonden het belangrijk dat ze een dicht netwerk van ophaalpunten kreeg met voor de bewoners en de studenten een makkelijke en duurzame oplossing om aan hun pakjes te geraken. We wilden ook het goede voorbeeld geven om de toekomstige generatie te inspireren tijdens de studies.”
Hadelin de Beer de Laer, schepen van mobiliteit en wegen in Ottignies-Louvain-la-Neuve, zegt: “De stad OLLN steunt bpost en alle bedrijven die diensten willen uittesten waarbij minder CO2 vrijkomt en die in het algemeen minder vervuilend zijn. Wat bpost voorstelt past perfect in het beleid dat de stad voert met haar mobipunten. Dat zijn plaatsen waar de gebruikers deelwagens en -fietsen, pakjesautomaten enz. vinden. De stad zal daarbij haar oor te luisteren leggen bij de gebruikers van deze nieuwe diensten. Zij moeten ons laten weten wat ze er goed aan vinden en wat volgens hen nog beter kan.”

 

"De cargobike heeft volgens mij veel troeven", zegt Jean, postbode in Ottignies-Louvain-la-Neuve. "De eerste is het gebruiksgemak: het duurt niet lang om te begrijpen hoe hij werkt en hoe je hem moet aansluiten. Hij rijdt bovendien zeer aangenaam en dankzij de elektrische motor op de trailer vergeet je bijna dat je hem voorttrekt. Hoewel de cargobike niet erg wendbaar is op krappe plaatsen, is de afneembare trailer een pluspunt: je kunt die parkeren en de distributie met je fiets doen, of meenemen voor een wandeltocht waarbij je de fiets achterlaat. Ten slotte, de trailer die mij op het eerste gezicht klein leek, is in werkelijkheid veel groter: je kunt er ongeveer 50 pakjes op laden en hebt nog ruimte voor postzakken."

Een paar cijfers over de leveringen in Louvain-la-Neuve

Aantal elektrische voertuigen: ​ ​ ​ 6

Aantal cargofietsen: ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ 4

Aantal rondes: ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ 10

 

Een netwerk met 12 ophaalpunten

  • 8 pakjesautomaten
  • 4 postpunten en pakjespunten

 

En dus een ophaalpunt binnen een straal van 400 meter.

Veerle Van Mierlo Woordvoerster (enkel voor journalisten), bpostgroup

 

 

 

 

 

 

 

Over bpost

Over bpostgroup

bpost is het belangrijkste postbedrijf in België en een groeiende partner voor pakjes- en omni-commercelogistiek in Europa, Noord-Amerika en Azië. Onze 36.000 medewerkers in België en wereldwijd verbinden consumenten, bedrijven en overheden door post en pakjes aan huis te leveren en logistieke e-commerce diensten te verlenen. We creëren duurzame waarde op lange termijn voor onze klanten en aandeelhouders en dat met respect voor mens en planeet. In 2023 bedroegen onze totale bedrijfsinkomsten 4.272,2 miljoen EUR.

 

Bent u klant en heeft u een vraag of klacht?
Klik hier om ons te contacteren.

bpost
Anspachlaan 1, bus 1 - 1000 Brussel