bpost en BNP Paribas Fortis kiezen voor een nieuw samenwerkingsmodel voor bpost bank

bpost en BNP Paribas Fortis kiezen voor een nieuw samenwerkingsmodel voor bpost bank

  • bpost en BNP Paribas Fortis hebben vandaag een niet-bindende intentiebrief afgesloten, waarbij BNP Paribas Fortis eind volgend jaar de 50% aandelen van bpost in bpost bank zou overnemen en aldus voor 100% aandeelhouder zou worden. 
  • Een commercieel partnership voor 7 jaar zou worden uitgewerkt tussen bpost en BNP Paribas Fortis, waarbij bpost blijft instaan voor het aanbod van financiële diensten in zijn postkantorennetwerk. 
  • Deze intentie wordt in de lente van volgend jaar omgezet in een bindende overeenkomst. De bedoeling is de hele transactie af te ronden tegen eind 2021. 
  • Voor de klanten van bpost bank verandert er niets: zij kunnen onverminderd blijven rekenen op een uitstekende dienstverlening binnen de vertrouwde omgeving van het postkantoor. 
  • Zowel BNP Paribas Fortis als bpost vervullen een belangrijke maatschappelijke rol  in de Belgische samenleving en zetten in op duurzame relaties, dicht bij en op maat van de klant. 

Samenwerking sinds 1995 

bpost en BNP Paribas Fortis kunnen bogen op een succesvol partnership sinds 1995 rond het verstrekken van financiële diensten via hun gezamenlijke joint venture bpost bank. Deze werd in 1995 opgericht onder de naam "Bank van De Post" en is succesvol gegroeid in de voorbije 25 jaar tot een gevestigde waarde in het Belgische bankenlandschap. De termijn van de huidige samenwerking loopt af op 31 december 2021.  

Vandaag kondigen bpost en BNP Paribas Fortis hun intentie aan om hun huidig partnership (50/50) in bpost bank om te vormen. In het toekomstige samenwerkingsmodel tussen bpost en BNP Paribas Fortis zou bpost de financiële producten blijven aanbieden in zijn postkantorennetwerk en zou het aandeel van bpost in bpost bank worden overgenomen door BNP Paribas Fortis, die aldus voor 100% aandeelhouder zou worden. De bedoeling  is de hele transactie af te ronden tegen eind 2021, onder voorbehoud van de vereiste toelatingen. 

Met dit nieuwe akkoord wordt de duurzame commerciële relatie tussen BNP Paribas Fortis en bpost bestendigd. Het aanbieden van financiële dienstverlening in een kantorennetwerk dicht bij de klant sluit immers volledig aan bij de nabijheidsstrategie van beide partners.  

Voor de klanten van bpost bank zou er bijgevolg niets veranderen: zij zullen onverminderd kunnen blijven rekenen op een uitstekende dienstverlening binnen de vertrouwde omgeving van het postkantoor.  

De transactie zal onderworpen zijn aan de gebruikelijke voorwaarden, met inbegrip van de goedkeuringen door de toezichthouders en mededingingsautoriteit.  

 

Over bpost group 

bpost is het belangrijkste postbedrijf in België en een dienstverlener op het vlak van pakjes- en e-commercelogistiek in Europa, Noord-Amerika en Azië. Wij leveren post en pakjes aan miljoenen klanten en verlenen logistieke diensten aan bedrijven en consumenten. Met meer dan 34.000 medewerkers in België en wereldwijd bedragen de totale bedrijfsopbrengsten van bpost 3.837,8 miljoen EUR, terwijl we onze impact op het milieu en de gemeenschappen rondom ons verminderen. 

 

Over BNP Paribas Fortis 

BNP Paribas Fortis (www.bnpparibasfortis.com) biedt in België een totaalpakket van financiële diensten aan particulieren, zelfstandigen, beoefenaars van vrije beroepen, ondernemingen en publieke instellingen. Op het gebied van verzekeringen werkt BNP Paribas Fortis nauw samen, als verbonden agent, met AG Insurance, leader op de Belgische markt. De bank verstrekt internationaal ook maatoplossingen aan vermogende particulieren, grote ondernemingen en publieke en financiële organisaties. Daarbij maakt zij gebruik van de knowhow en het wereldwijde netwerk van BNP Paribas. 

BNP Paribas (www.bnpparibas.com) is een vooraanstaande bank in Europa met een internationale uitstraling. Ze is aanwezig in 71 landen en heeft ruim 199.000 medewerkers, waarvan ongeveer 151.000 in Europa. De groep bekleedt sleutelposities in haar drie kernactiviteiten: Domestic Markets en International Financial Services (waarvan de retailbankingnetwerken en de financiële diensten ondergebracht zijn bij Retail Banking & Services) en Corporate & Institutional Banking, dat zich richt op bedrijfsklanten en institutionele klanten. De groep begeleidt al haar klanten (particulieren, verenigingen, ondernemers, kmo’s, grote bedrijven en institutionele klanten) bij de realisatie van hun projecten door hun financierings-, beleggings-, spaar- en verzekeringsdiensten te bieden. De groep heeft vier thuismarkten in Europa (België, Frankrijk, Italië en Luxemburg) en BNP Paribas Personal Finance is de Europese nummer één in kredieten aan particulieren. BNP Paribas ontplooit zijn geïntegreerde model voor Retail Banking in het Middellandse Zeegebied, in Turkije en in Oost-Europa, en heeft een omvangrijk netwerk in het westen van de Verenigde Staten. In Corporate & Institutional Banking en International Financial Services is BNP Paribas toonaangevend in Europa, sterk vertegenwoordigd in Noord- en Zuid-Amerika, en profiteert het van solide en snelgroeiende activiteiten in Azië-Pacific. 

 

Perscontacten bpost : 

Mevrouw Veerle Van Mierlo  - +32 (0)472 92 02 29 (Media NL) - [email protected] 

Mevrouw Fanny Charpentier  - +32 (0)492 23 93 00 (Media FR) - [email protected]  

 

Perscontacten BNP Paribas Fortis : 

Mevrouw Hilde Junius -  +32 (0)478 88 29 60 - [email protected]   

Mevrouw Pamela Renders - +32 (0)477 39 99 79 - [email protected]  

Meneer Valéry Halloy - +32 (0)475 78 80 97 - [email protected]  

Over bpost

Over bpostgroup

bpost is het belangrijkste postbedrijf in België en een groeiende partner voor pakjes- en omni-commercelogistiek in Europa, Noord-Amerika en Azië. Onze 36.000 medewerkers in België en wereldwijd verbinden consumenten, bedrijven en overheden door post en pakjes aan huis te leveren en logistieke e-commerce diensten te verlenen. We creëren duurzame waarde op lange termijn voor onze klanten en aandeelhouders en dat met respect voor mens en planeet. In 2022 bedroegen onze totale bedrijfsinkomsten 4.397,5 miljoen EUR.

Bent u klant en heeft u een vraag of klacht?
Klik hier om ons te contacteren.

bpost
Anspachlaan 1, bus 1 - 1000 Brussel