bpost en BNP Paribas Fortis sluiten een nieuw commercieel partnership voor 7 jaar

bpost en BNP Paribas Fortis sluiten een nieuw commercieel partnership voor 7 jaar

bpost verkoopt zijn aandeel van 50% in bpost bank aan BNP Paribas Fortis

Na de aankondiging van een nieuw samenwerkingsmodel op 23 december 2020, hebben bpost en BNP Paribas Fortis hierover vandaag een overeenkomst afgesloten, waarbij BNP Paribas Fortis eind dit jaar de 50% aandelen van bpost in bpost bank zou overnemen en aldus voor 100% aandeelhouder zou worden. 

  • Er is een commercieel partnership voor 7 jaar uitgewerkt tussen bpost en BNP Paribas Fortis, waarbij bpost blijft instaan voor het aanbod van financiële diensten in zijn postkantorennetwerk.
  • De hele transactie zou tegen eind 2021 rond moeten zijn.
  • Het commerciële partnership tussen bpost en BNP Paribas Fortis loopt van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2028.
  • Voor de klanten van bpost bank verandert er niets: zij kunnen onverminderd blijven rekenen op een uitstekende dienstverlening binnen de vertrouwde omgeving van het postkantoor. 
  • Zowel BNP Paribas Fortis als bpost vervullen een belangrijke maatschappelijke rol  in de Belgische samenleving en zetten in op duurzame relaties, dicht bij en op maat van de klant. 

 

Duurzaam partnership

Reeds in 1995 werd het succesvolle partnership rond het verstrekken van financiële diensten in een gezamenlijke joint venture afgesloten, oorspronkelijk onder de naam "Bank van De Post", vandaag bpost bank. bpost bank is ondertussen een gevestigde waarde in het Belgische bankenlandschap. De termijn van de huidige samenwerking loopt af op 31 december 2021.

Vandaag kondigen bpost en BNP Paribas Fortis hun overeenstemming aan om hun huidig partnership (50/50) in bpost bank om te vormen. In het toekomstige samenwerkingsmodel tussen bpost en BNP Paribas Fortis zal bpost de financiële producten blijven aanbieden in zijn postkantorennetwerk en wordt het aandeel van bpost in bpost bank overgenomen door BNP Paribas Fortis, die aldus voor 100% aandeelhouder wordt. De bedoeling is de hele transactie af te ronden tegen eind 2021, onder voorbehoud van het verkrijgen van de vereiste gereguleerde toelatingen.

Met dit nieuwe akkoord wordt de duurzame commerciële relatie tussen BNP Paribas Fortis en bpost bestendigd, waarbij bpost zal optreden als agent van bpost bank en BNP Paribas Fortis. Dat sluit immers volledig aan bij de nabijheidsstrategie van beide partners. Als openbare dienstverlener zal bpost financiële diensten blijven aanbieden, via zijn kantorennetwerk dicht bij de klant.

Voor de klanten van bpost bank zal er bijgevolg niets veranderen: zij zullen onverminderd kunnen blijven rekenen op een uitstekende dienstverlening binnen de vertrouwde omgeving van het postkantoor. De verkooptransactie zal geen impact hebben op de arbeidsvoorwaarden van het personeel van bpost bank en bpost. ​

 

De transactie is onderworpen aan de gebruikelijke voorwaarden, met inbegrip van de goedkeuringen door de toezichthouders en mededingingsautoriteit.

 

Over bpost group 

bpost is het belangrijkste postbedrijf in België en een groeiende partner voor pakjes- en omni-commercelogistiek in Europa, Noord-Amerika en Azië. Onze 36.000 medewerkers in België en wereldwijd verbinden consumenten, bedrijven en overheden door post en pakjes aan huis te leveren en logistieke e-commerce diensten te verlenen. We creëren duurzame waarde op lange termijn voor onze klanten en aandeelhouders en dat met respect voor mens en planeet. In 2020 bedroegen onze totale bedrijfsinkomsten 4.154,6 miljoen EUR.

 

Over BNP Paribas Fortis 

BNP Paribas Fortis biedt in België een totaalpakket van financiële diensten aan particulieren, zelfstandigen, beoefenaars van vrije beroepen, ondernemingen en publieke instellingen. Op het gebied van verzekeringen werkt BNP Paribas Fortis nauw samen, als verbonden agent, met AG Insurance, leader op de Belgische markt. De bank verstrekt internationaal ook maatoplossingen aan vermogende particulieren, grote ondernemingen en publieke en financiële organisaties. Daarbij maakt zij gebruik van de knowhow en het wereldwijde netwerk van BNP Paribas.

 

Over BNP Paribas

BNP Paribas is een vooraanstaande bank in Europa met een internationale uitstraling. Ze is aanwezig in 68 landen en heeft ruim 193.000 medewerkers, waarvan ongeveer 148.000 in Europa. De groep bekleedt sleutelposities in haar drie kernactiviteiten: Domestic Markets en International Financial Services (waarvan de retailbankingnetwerken en de financiële diensten ondergebracht zijn bij Retail Banking & Services) en Corporate & Institutional Banking, dat zich richt op bedrijfsklanten en institutionele klanten. De groep begeleidt al haar klanten (particulieren, verenigingen, ondernemers, kmo’s, grote bedrijven en institutionele klanten) bij de realisatie van hun projecten door hun financierings-, beleggings-, spaar- en verzekeringsdiensten te bieden. De groep heeft vier thuismarkten in Europa (België, Frankrijk, Italië en Luxemburg) en BNP Paribas Personal Finance is de Europese nummer één in kredieten aan particulieren. BNP Paribas ontplooit zijn geïntegreerde model voor Retail Banking in het Middellandse Zeegebied, in Turkije en in Oost-Europa, en heeft een omvangrijk netwerk in het westen van de Verenigde Staten. In Corporate & Institutional Banking en International Financial Services is BNP Paribas toonaangevend in Europa, sterk vertegenwoordigd in Noord- en Zuid-Amerika, en profiteert het van solide en snelgroeiende activiteiten in Azië-Pacific.

 

Perscontacten bpost : 

Mevrouw Veerle Van Mierlo  - +32 (0)472 92 02 29 - [email protected] 

 

Perscontacten BNP Paribas Fortis : 

Mevrouw Hilde Junius -  +32 (0)478 88 29 60 - [email protected]   

Meneer Valéry Halloy - +32 (0)475 78 80 97 - [email protected]  

Over bpost

Over bpostgroup

bpost is het belangrijkste postbedrijf in België en een groeiende partner voor pakjes- en omni-commercelogistiek in Europa, Noord-Amerika en Azië. Onze 36.000 medewerkers in België en wereldwijd verbinden consumenten, bedrijven en overheden door post en pakjes aan huis te leveren en logistieke e-commerce diensten te verlenen. We creëren duurzame waarde op lange termijn voor onze klanten en aandeelhouders en dat met respect voor mens en planeet. In 2023 bedroegen onze totale bedrijfsinkomsten 4.272,2 miljoen EUR.

 

Bent u klant en heeft u een vraag of klacht?
Klik hier om ons te contacteren.

bpost
Anspachlaan 1, bus 1 - 1000 Brussel