bpost en de stad Namen lanceren een Ecozone

bpost en de stad Namen lanceren een Ecozone

bpost en de stad Namen zetten nog een stap verder naar een uitstootvrije post- en pakjesbezorging. Er werden zes nieuwe automaten geplaatst in de Waalse hoofdstad. En voortaan gebeuren de postrondes met groene (elektrische) voertuigen in Namen en Jambes. Ook de handelszaken en NamurBoutik ondersteunen dit engagement om uitstootvrij te leveren en zo onnodige kilometers te beperken en het leefmilieu elke dag een beetje meer te respecteren. Tegen de zomer van dit jaar zou de Ecozone volledig operationeel moeten zijn.

bpost heeft al altijd een grote rol gespeeld in de maatschappij. bpost wil zijn processen en bedrijfscultuur duurzaam verankeren, onder meer door zijn ecologische voetafdruk te verkleinen. De stad Namen deelt die ambities. In Namen loopt bovendien sinds 7 september 2021 een proefproject. De stad en bpost sloegen de handen in elkaar om innoverende logistieke oplossingen te ontwikkelen voor meer duurzame belevering in de stadskern.

Pakjesautomaten

Op dit moment wordt de ​ Ecozone verder uitgerold in de stad.

De post en pakjes zullen uitstootvrij worden bezorgd dankzij een dicht netwerk van ophaalpunten (Pakjesautomaten, Postpunten, Pakjespunten en Postkantoren) en groene voertuigen (elektrische bestelwagens en biketrailers). ​

Het bestaande netwerk van Pakjesautomaten werd uitgebreid met zes nieuwe toestellen. Ze werden op druk bezochte plaatsen geïnstalleerd, zodat de inwoners van Namen er dag en nacht, te voet of met de fiets, hun pakjes kunnen ophalen. Ze hoeven nooit meer dan 400 meter af te leggen naar een afhaalpunt.

Tussen La Corbeille en Jambes vinden ze naast Postkantoren, Postpunten en Pakjespunten 8 Pakjesautomaten.

  • Place de la Station 35, 5000 Namen
  • Avenue Prince de Liège 57-59, 5100 Namen
  • Rue de l’Ouvrage 25, 5000 Namen
  • Rue Bruno 7, 5000 Namen
  • Rue des Bourgeois 4531, 5000 Namen
  • Rue de la Gare Fleurie 2, 5100 Namen
  • Rue Mottiaux 59, 5100 Namen
  • Place Joséphine Charlotte 3, 5100 Namen
Story image

Dankzij die nieuwe mogelijkheden om leveringen op te halen, kunnen de bewoners de wagen aan de kant laten en moeten ze geen parkeerplaats meer zoeken. Niets dan voordelen voor het milieu én voor de klanten! ​

Groen wagenpark

Vanuit een ecologische verantwoordelijkheid en om te streven naar een betere luchtkwaliteit werd het bpost wagenpark volledig vernieuwd. Momenteel beleveren de postbodes de post en pakjes in het centrum van Namen gebruik makend van 20 elektrische voertuigen. Op termijn zullen er 62 e-vans door de straten van de postcodes 5000, 5001, 5002 en het centrum van Jambes (5100) rijden.

Bovendien zullen postbodes vanaf de zomer van dit jaar de post met biketrailers bezorgen in deze regio.

Met deze mobiliteitsoplossingen, het elektrisch wagenpark en de talrijke ophaalpunten voor pakjes wordt alles in het werk gesteld om de ecologische voetafdruk te beperken (minder voertuigen en kilometers) zonder ter plaatse in te boeten aan de kwaliteit van de belevering.

bpost en de stad Namen gingen ook in zee met NamurBoutik, de digitale vitrine van de Naamse handel. De online bestelde pakjes met bestemming Namen worden rechtstreeks in de zone door de distributiecentra van bpost verwerkt of worden in de pakjesautomaten gedropt, zodat de bestemmelingen ze dicht bij huis kunnen ophalen. Zo worden logistieke trajecten naar de sorteercentra vermeden.

“bpost ontwikkelt voortdurend zijn aanpak van de ecologische stadsdistributie. We passen onze manier van werken voortdurend aan om de brieven en pakjes op een verantwoorde en duurzame manier te leveren”, zegt Jean Muls, CEO van bpost Belgium. “Met deze nieuwe Ecozone in de Waalse hoofdstad en in perfecte samenwerking met het stadsbestuur verbeteren wij de levenskwaliteit in de stad dankzij uitstootvrije transporten, “soft mobility” door het inzetten van biketrailers, een uitgebreid netwerk van ophaalpunten en de samenwerking met de lokale handelaren via NamurBoutik. ”
Stéphanie Scailquin, schepen voor stedenbouw, stedelijke aantrekkelijkheid en tewerkstelling : "Met de Ecozone van bpost kunnen de postbodes en de pakjes binnen het grondgebied blijven en hoeven ze niet via externe zones te gaan als dat niet nodig is. ​ Dit heeft een rechtstreekse impact op het leefmillieu. Daarom ook pasten we het wagenpark volledig aan en plaatsen we de bussen om de zendingen in op te halen en af te geven op strategische plaatsen die goed bereikbaar zijn met alle soorten transportmiddelen. En met de medewerking van NamurBoutik komt dat ook de lokale e-commerce ten goede. ”
Petra De Sutter, federaal minister van Overheidsbedrijven en Post: “Die samenwerking tussen de stad Namen en bpost is goed nieuws! Door zich te engageren voor de ontwikkeling van deze Ecozone, draagt bpost zijn steentje bij tot het groener maken van de post- en pakjessector, en dat is een doelstelling die me na aan het hart ligt. Door de CO2-uitstoot terug te dringen, maken we met Ecozones onze steden duurzamer en ons milieu gezonder. Het is ook goed voor de gezondheid van de inwoners en de stad wordt ook leefbaarder wanneer onze straten minder vol zitten. We zijn blij met bpost als drijvende kracht in de omschakeling naar een duurzamere economie! ”

Nota voor de pers: vanaf juli 2022 zijn er reportages en interviews mogelijk

Contactpersonen (enkel voor de pers):

Marie Gilles, Ville de Namur
​T. 081/ 24.69.98
​E. [email protected]

Veerle Van Mierlo Spokesperson, bpostgroup

 

Over bpost

Over bpostgroup

bpost is het belangrijkste postbedrijf in België en een groeiende partner voor pakjes- en omni-commercelogistiek in Europa, Noord-Amerika en Azië. Onze 36.000 medewerkers in België en wereldwijd verbinden consumenten, bedrijven en overheden door post en pakjes aan huis te leveren en logistieke e-commerce diensten te verlenen. We creëren duurzame waarde op lange termijn voor onze klanten en aandeelhouders en dat met respect voor mens en planeet. In 2023 bedroegen onze totale bedrijfsinkomsten 4.272,2 miljoen EUR.

 

Bent u klant en heeft u een vraag of klacht?
Klik hier om ons te contacteren.

bpost
Anspachlaan 1, bus 1 - 1000 Brussel