bpost group dochter Active Ants opent in Willebroek een volgende E-fulfilment center van de toekomst

bpost group dochter Active Ants opent in Willebroek een volgende E-fulfilment center van de toekomst

  • Uitbreiding van de e-commerce logistiek activiteiten in België 
  • Nieuw state-of-the-art E-fulfilment center van 10.000m² in Willebroek 
  • Innovatief dankzij de inzet van 50 robots ten dienste van de werknemers 
Story image

Active Ants, dochteronderneming van bpost group, heeft deze zomer in Willebroek  een gloednieuw fulfilment center in gebruik genomen waar mensen efficiënt naast én met robots werken. In het ultramoderne warehouse worden duizenden goederen ingepakt voor webwinkels. bpost group blijft verder groeien in e-commerce logistiek, zowel in België als internationaal.   

De pakjesmarkt heeft, ondanks het recordjaar 2020, nog geen hoogtepunt bereikt in België. In de eerste jaarhelft noteerde bpost in de Benelux nog een stijging van 3% tov vorig jaar en de groei houdt aan. bpost group wil de belangrijkste e-commerce operationele speler blijven in eigen land en Belgische webshops klein en groot ondersteunen met een breed palet aan oplossingen om te blijven groeien. Daarom heeft het via haar dochterbedrijf Active Ants nu ook in België activiteiten opgestart in een eerste sterk geautomatiseerde E-fulfilment center.      

Mens en robot werken efficiënt én duurzaam samen   

Story image

Basis van het warehouse is de Autostore, een uniek systeem waar goederen heel condens zijn opgeslagen in bakken. Een twintigtal speciale opslagrobots rijden bovenop de bakken over een grid en halen deze één voor één naar boven in functie van de bestellingen. De robots brengen deze bakken daarna naar de medewerkers aan de vulstations, ook wel pickingstations genoemd. 

Dit good-to-man systeem heeft een zeer lage footprint. Het systeem slaat tot zes keer meer voorraad op per vierkante meter, en de robots hergebruiken hun eigen energie waardoor het elektrisch verbruik minimaal is. 

Story image

Dertig “Autonomous Mobile Robots” (AMR’s), of draagrobots, brengen lege dozen naar de medewerker die deze vult met goederen die door de opslagrobots zijn aangeleverd. Vervolgens rijden de draagrobots naar verschillende inpakmachines die de dozen op maat sluiten - wegen en voorzien van een verzendlabel, zodat er geen opvulmateriaal nodig is en zo weinig mogelijk ‘lucht’ wordt vervoerd naar de klant.  Eens gevuld, gesloten en bedrukt, pakken de draagrobots de pakjes weer op en sorteren ze naar de respectievelijke vervoerders, zoals bpost.  

Story image

“De opslag, het order-picking, het verpakken en het sorteren zijn dus volledig geautomatiseerd. Voor het order-picken werken medewerkers efficiënt samen met robots. De retourstroom en de ontvangst van goederen blijven handmatige processen. ” Aldus Jeroen Dekker, managing partner bij Active Ants. “Deze mechanisering zorgt voor een efficiëntie, een hoge kwaliteit en een prettige werkomgeving voor onze medewerkers. De opzet is uniek in de wereld.” 

Story image

Ecologisch en gepersonaliseerd inpakken 

Speciaal voor Active Ants werd een sluitmachine ontwikkeld met ingebouwde printer. Hierdoor kan iedere verzender zijn eigen maatwerk geprinte doos krijgen. “Door deze unieke functionaliteit stellen we grote maar nu ook kleinere webwinkels in staat om een maatwerk verpakking te voeren.” verklaart Gert Hellemans, General Manager van Active Ants België. “Het op voorraad houden van honderden paletten met voorbedrukte dozen is verleden tijd. Dit scheelt onze klant kosten en zorgt ook weer voor een lagere footprint.” besluit Hellemans. 

Story image

Internationale e-commerce logistiek is één van de groeimotoren van bpost group 

Met de opening van dit nieuwe Active Ants fulfilment center in Willebroek, en dit najaar ook in Duitsland, staat de teller nu op 11 commerciële fulfilment centra van bpost group in Europa. Active Ants met vier sites (in Nederland, België en Duitsland) en 7 sites van Radial in Europa (in België, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië en Polen). In België is sinds deze zomer eveneens een Radial-site geopend, op dezelfde locatie als de andere dochtermaatschappij Dynalogic in Boom. Radial richt zich daarbij op de grotere webshops en biedt op maat gemaakte fulfilment oplossingen, terwijl Active Ants geautomatiseerde fulfilment diensten aanbiedt voor de kleinere webshops, die vooral ook kleinere producten verkopen. Samen vormen ze een netwerk van centra dicht bij onze klanten en zijn ze het antwoord van bpost group op de toenemende vraag naar logistieke diensten voor spelers actief in de aan- en verkoop via het internet.  

Facts and Figures Active Ants 28093021_AA_factsheet_NL.pdf - 685 KB Slides Kathleen Van Beveren .pdf 682 KB

 

Active Ants is in 2010 opgericht met het idee om e-fulfilment door middel van innovatie, automatisering en het werken met robotjes, accurater en efficiënter te laten zijn. Active Ants is inmiddels uitgegroeid tot een van de grotere spelers in Nederland met meer dan 250 klanten en ruim 5 miljoen orders per jaar.

Story image

 

Veerle Van Mierlo Woordvoerster (enkel voor journalisten), bpostgroup

 

 

Over bpost

Over bpostgroup

bpost is het belangrijkste postbedrijf in België en een groeiende partner voor pakjes- en omni-commercelogistiek in Europa, Noord-Amerika en Azië. Onze 36.000 medewerkers in België en wereldwijd verbinden consumenten, bedrijven en overheden door post en pakjes aan huis te leveren en logistieke e-commerce diensten te verlenen. We creëren duurzame waarde op lange termijn voor onze klanten en aandeelhouders en dat met respect voor mens en planeet. In 2023 bedroegen onze totale bedrijfsinkomsten 4.272,2 miljoen EUR.

 

Bent u klant en heeft u een vraag of klacht?
Klik hier om ons te contacteren.

bpost
Anspachlaan 1, bus 1 - 1000 Brussel