bpost group vermindert haar CO2-uitstoot met 1.000 ton per jaar dankzij de installatie van LED verlichting door ENGIE Solutions

bpost group vermindert haar CO2-uitstoot met 1.000 ton per jaar dankzij de installatie van LED verlichting door ENGIE Solutions

ENGIE Solutions, de dienstentak van ENGIE, werd geselecteerd om 4 sorteercentra van bpost group uit te rusten met ledlampen. Deze aanpassingen zullen bpost group in staat stellen om 51% te besparen op haar elektriciteitsverbruik voor de verlichting van zijn sorteercentra in België, wat resulteert in een verlaging van CO2-uitstoot van 1.000 ton per jaar. Het Vlaams Energiebedrijf faciliteerde het energieprestatiecontract dat deze besparingsgaranties vastlegt.

De uitdaging van de energietransitie is een prioriteit voor ENGIE, maar ook voor vele bedrijven. Met zijn nieuwe B2B-merk ENGIE Solutions wil ENGIE in België het verschil maken op het terrein en zijn klanten helpen om koolstofneutraal te worden aan de hand van aangepaste en toegankelijke oplossingen.

Nadat het eerder al zonnepanelen installeerde op de sorteercentra van Charleroi, Luik, Antwerpen en Gent voor in totaal 3,2 megawatt, gaat ENGIE nu ook de verlichting van de 4 sorteercentra van bpost group aanpakken. In totaal zal 170.000 m² uitgerust worden met LED lampen die niet alleen minder energieverslindend zijn, maar ook comfortabeler voor de duizenden werknemers die hier dagelijks vertoeven.

 Vermindering van uitstoot van 1.000 ton CO₂ per jaar

ENGIE's erkende expertise in LED verlichting – ‘relighting’ - biedt bpost group een ​​duurzame oplossing aan die tevens het gebruik van bestaande installaties, de keuze van leveranciers en het onderhoud van nieuwe installaties optimaliseert.

Het jaarlijkse verbruik voor de verlichting van de 4 sorteercentra van bpost group zal worden teruggebracht van 5,6 GWh tot 2,8 GWh per jaar, wat neerkomt op een daling met 51%. Dit betekent een vermindering van verbruik van ongeveer 1.000 gezinnen en een vermindering van uitstoot van 1.000 ton CO₂ per jaar.

Dit project zal bijdragen tot de verwezenlijking van de ambitie van bpost group om de CO2-uitstoot die voortvloeit uit haar activiteiten tegen 2030 te verminderen.

bpost group kiest voor innovatie

Het contract dat bpost group afsloot is geen standaard aannemingscontract. Het VEB schreef voor bpost group het technisch bestek voor het energieprestatiecontract (EPC). De gegunde partij, Engie, engageert zich daarmee tot bepaalde, vooraf bepaalde, prestaties rond energiebesparing en lichtcomfort. Door voor een EPC te kiezen, kiest bpost group voor een innovatieve aanpak.

 Start van de werkzaamheden in het eerste kwartaal van 2021

De werkzaamheden starten in februari 2021 en zullen 6 maanden in beslag nemen.

Story image
 Jean-Paul Van Avermaet, CEO van bpost group : “bpost group is zich bewust van de impact van haar activiteiten op het milieu, en daarom innoveert ze voortdurend om haar CO2-uitstoot terug te dringen. Gedurende al heel wat jaren neemt ons bedrijf talrijke initiatieven om zijn ecologische voetafdruk te beperken. Het plaatsen van duizenden ledlampen in de sorteercentra van Antwerpen, Gent, Luik en Charleroi moet eveneens in dat kader worden gezien. Hierdoor zal het jaarlijkse stroomverbruik voor de verlichting op deze sites met meer dan 50 % worden verminderd. In deze Europese Week voor Duurzame Ontwikkeling, bpost group, die dicht bij de burgers wil staan en hun bezorgdheid om het milieu deelt, blijft vastberaden om zijn voortrekkersrol op dit vlak te blijven spelen.” 
Philippe Van Troeye, CEO ENGIE Benelux : “ENGIE heeft de ambitie om dé referentie te worden in de relighting van bedrijven in België en om binnen 7 jaar 8.100.000 m² uit te rusten met LED verlichting, het equivalent van de oppervlakte van 3.000 olympische zwembaden. Ik ben bijzonder trots dat bpost group ons deze opdracht toevertrouwt, nadat ze ons eerder al haar vertrouwen heeft geschonken voor de plaatsing van zonnepanelen op de sorteercentra. Deze twee projecten illustreren onze wens en ons vermogen om klanten bij te staan bij hun transitie naar een koolstofneutrale toekomst.”
Frederik Hindryckx, CEO van het Vlaams Energiebedrijf: “Het Vlaams Energiebedrijf wil de publieke sector helpen bij het behalen van de klimaatdoelstellingen. Dit doen we door onze expertise en diensten als aankoopcentrale in te zetten om de grootst mogelijke energiebesparing te realiseren. Voor dit project was het systeem van het energieprestatiecontract hiervoor het beste keuze. We hopen dat tal van overheidsorganisaties hun voorbeeld volgen.”

 

Meer informatie :

  • bpost group

​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ Delphine Van Bladel: [email protected] / +32 476 60 02 61

  • ENGIE

​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ Hellen Smeets: [email protected]  / + 32 498 32 47 70

 

Over bpost

Over bpostgroup

bpost is het belangrijkste postbedrijf in België en een groeiende partner voor pakjes- en omni-commercelogistiek in Europa, Noord-Amerika en Azië. Onze 36.000 medewerkers in België en wereldwijd verbinden consumenten, bedrijven en overheden door post en pakjes aan huis te leveren en logistieke e-commerce diensten te verlenen. We creëren duurzame waarde op lange termijn voor onze klanten en aandeelhouders en dat met respect voor mens en planeet. In 2022 bedroegen onze totale bedrijfsinkomsten 4.397,5 miljoen EUR.

Bent u klant en heeft u een vraag of klacht?
Klik hier om ons te contacteren.

bpost
Anspachlaan 1, bus 1 - 1000 Brussel