bpost lanceert een CO2-calculator voor duurzamere logistiek in België 

bpost lanceert een CO2-calculator voor duurzamere logistiek in België 

bpost zet zich resoluut in voor een milieuvriendelijkere logistiek met de lancering van zijn CO2-voetafdrukcalculator voor bedrijven in België. 

Een transparante tool op maat van de klanten en de toekomstige wetgeving 

De CO2-calculator die bpost ontwikkelde, berekent de hoeveelheid CO2-uitstoot van elk pakje van de bedrijven die gebruik maken van de bpost-diensten. Daarbij wordt rekening gehouden met verschillende parameters zoals het gewicht, het aantal pakjes, de afgelegde afstanden, het aantal stops en het type transportvoertuig.  Vandaag zijn het nog de medewerkers van bpost die de informatie die de tool aanlevert met de klant zullen delen. Het is de bedoeling om de tool in een latere fase open te stellen voor klanten zodat ze de CO2-calculator zelf kunnen gebruiken.

Deze calculator is gevalideerd door Vinçotte - de grootste Belgische onderneming op het gebied van controle, inspectie en certificering - en geeft de klanten een duidelijk beeld van hun voetafdruk. Vanuit technisch oogpunt voldoet hij aan de ISO 14083- en GLEC-normen.  

Milieudoelstellingen  

Een calculator is prima, maar waarvoor dient hij precies? Deze interne tool helpt klanten om hun duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken. Hij voldoet aan de toekomstige wettelijke vereisten voor vervoerders om gebruikers te informeren over de koolstofvoetafdruk van producten. 

De tool sluit ook aan bij een meer globale doelstelling van bpost. Het bedrijf wil zijn operationele emissies tegen 2030 dan ook met 55% verminderen en tegen 2040 koolstofneutraal zijn. De maatregelen die bpost momenteel doorvoert (elektrisch wagenpark, Ecozones  enz.) werpen hun vruchten af: eind 2023 was 22% van zijn last mile-leveringen al emissievrij! 

Karin Enzlin, Business Development Director Sustainability : “Onze CO2-calculator biedt klanten transparante informatie over hun uitstoot en helpt hen om weloverwogen beslissingen te nemen om hun impact op het milieu te verminderen. De tool maakt onze inspanningen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen niet alleen zichtbaar, maar we moedigen zo ook anderen aan om zich bij ons aan te sluiten op de weg naar een groenere toekomst." 

Nog even dit: de calculator... 

  • berekent de CO2-uitstoot voor elk pakje dat in België door bpost wordt verdeeld, onder meer op basis van het gewicht, de afstanden, het laadvermogen, het aantal stops; 
  • levert een automatisch rapport af van de CO2-uitstoot per klant en per pakje; 
  • baseert zich op reële gegevens vanaf januari 2024 (geen historische gegevens); 
  • voldoet aan ISO 14083 en het GLEC-kader; 
  • is gevalideerd door Vinçotte
Veerle Van Mierlo Woordvoerster (enkel voor journalisten), bpostgroup

 

 

Over bpost

Over bpostgroup

bpost is het belangrijkste postbedrijf in België en een groeiende partner voor pakjes- en omni-commercelogistiek in Europa, Noord-Amerika en Azië. Onze 36.000 medewerkers in België en wereldwijd verbinden consumenten, bedrijven en overheden door post en pakjes aan huis te leveren en logistieke e-commerce diensten te verlenen. We creëren duurzame waarde op lange termijn voor onze klanten en aandeelhouders en dat met respect voor mens en planeet. In 2023 bedroegen onze totale bedrijfsinkomsten 4.272,2 miljoen EUR.

 

Bent u klant en heeft u een vraag of klacht?
Klik hier om ons te contacteren.

bpost
Anspachlaan 1, bus 1 - 1000 Brussel