bpost levert brieven en pakjes uitstootvrij in de Europese hoofdstad

bpost levert brieven en pakjes uitstootvrij in de Europese hoofdstad

In de zone van postcode 1000 (Brussel) leveren de postbodes de post en pakjes op een CO2-neutrale manier: ofwel te voet, ofwel met behulp van 61 elektrische voertuigen en 14 cargofietsen.

bpost optimaliseert permanent zijn aanpak van de “last mile”, het laatste deel van het leveringsproces. ​ De brieven en de pakjes bestemd voor de Europese hoofdstad met postcode 1000, die zich uitstrekt van de vroegmarkt tot het Terkamerenbos, worden voortaan hoofdzakelijk uitstootvrij bezorgd. Tijdens hun vaste rondes leggen de postbodes van de zone hun ronde deels te voet af of gebruiken ze elektrische voertuigen en cargofietsen.

Op die manier worden de CO2-uitstoot en de hoeveelheid fijn stof drastisch verminderd, waardoor de luchtkwaliteit verbetert. Daarnaast zorgt dit ook voor minder verkeersopstoppingen in de stad. Ook de klant kan bijdragen tot het verlagen van de voetafdruk, door pakjes te laten leveren in een door hem/haar gekozen afhaalpunt in de buurt. Zo worden vruchteloze leveringspogingen en nodeloze kilometers vermeden. ​

Een hybride netwerk van 31 afhaalpunten, die werden gekozen voor hun gunstige ligging en hun goede bereikbaarheid, werd strategisch uitgedacht. De klanten moeten nooit meer dan 500 meter afleggen om hun pakje op te halen als ze terugkeren naar huis, als ze naar het werk gaan of als ze inkopen gaan doen. ​

Story image

Naar een groene “last mile” in de 19 gemeenten

Dit project vormt de aanzet tot een ruimere ambitie voor Brussel. In nauwe samenwerking met de VUB-MOBI is bpost gestart met een project dat van de 19 gemeentes van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een grote ecozone moet maken waarin tegen 2025 alle leveringen uitstootvrij zullen gebeuren.

bpost wil immers aantonen dat het mogelijk is om een CO2-neutraal logistiek systeem in te voeren in een grote stad dankzij een combinatie van verschillende logistieke oplossingen (elektrische voertuigen en elektrische fietsen, een dicht netwerk van afhaalpunten) en stedelijke microhubs. ​

Een erkend concept, duurzame ambities

In België streeft bpost ernaar om tegen 2025 25 grote steden te bedienen zonder CO2-uitstoot, dankzij elektrische voertuigen, cargofietsen en een dicht netwerk van afhaalpunten (postkantoren, postpunten, pakjespunten enz.) en pakjesautomaten. Momenteel zijn de steden Mechelen, Leuven, Namen, Bergen en Louvain-la-Neuve ecozones. We geven een voorbeeld van duurzame stadslogistiek. In Mechelen hebben we de CO2-uitstoot met 97 % verminderd voor thuisleveringen en leveringen in afhaalpunten.

Het Ecozone-concept werd onlangs driemaal bekroond op de BeCommerce Awards VZW 2022. Het won de Logistics Award, de Innovation Award en de Prijs van de Jury.

Enkele cijfers betreffende de leveringen in 1000 Brussel

  • Aantal elektrische voertuigen: ​ ​ ​ 61
  • Aantal cargofietsen: ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ 14
  • Aantal rondes: ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ 75
  • Aantal postbodes: ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ 110

Een netwerk van 31 afhaalpunten in 1000 Brussel

  • 7 pakjesautomaten
  • 20 postpunten en pakjespunten
  • 4 postkantoren

En dus voor 90 % van de gebruikers in 1000 Brussel een afhaalpunt op minder dan 500 meter van hun deur.

Veerle Van Mierlo Porte-parole, bpostgroup

 

 

 

 

Over bpost

Over bpostgroup

bpost is het belangrijkste postbedrijf in België en een groeiende partner voor pakjes- en omni-commercelogistiek in Europa, Noord-Amerika en Azië. Onze 36.000 medewerkers in België en wereldwijd verbinden consumenten, bedrijven en overheden door post en pakjes aan huis te leveren en logistieke e-commerce diensten te verlenen. We creëren duurzame waarde op lange termijn voor onze klanten en aandeelhouders en dat met respect voor mens en planeet. In 2023 bedroegen onze totale bedrijfsinkomsten 4.272,2 miljoen EUR.

 

Bent u klant en heeft u een vraag of klacht?
Klik hier om ons te contacteren.

bpost
Anspachlaan 1, bus 1 - 1000 Brussel