bpost opent groenste distributiecentrum van België in Bergen

Tegen 2030 zal minstens de helft van de bpost voertuigen volledig elektrisch zijn

Elio Di Rupo, Minister van Staat en Koen Van Gerven, CEO van bpost hebben vandaag het eerste groene distributiecentrum van bpost plechtig ingehuldigd in Mons. Het gebouw is optimaal geïsoleerd, is voorzien van een zonnepaneleninstallatie en maakt gebruik van elektrische voertuigen voor de distributie van brieven en pakjes in Mons. Dankzij deze innovaties kan het distributiecentrum van Bergen aanzienlijk betere energieprestaties aantonen, met 18% minder elektriciteitsverbruik en 55% minder gasverbruik in vergelijking met andere distributiecentra. Met deze initiatieven wilt bpost zijn titel van  "meest groene postale operator ter wereld" handhaven. Tegen 2030 heeft bpost als doelstelling om met minstens 20% de CO2 uitstoot uit zijn activiteiten te verminderen.

Sinds 2007 heeft bpost zijn CO2 uitstoot met bijna 40% verminderd. En de inspanningen van het bedrijf om zijn ecologische voetstap zichtbaar te verkleinen blijven niet onopgemerkt. IPC, het internationale netwerk van postale operatoren, heeft bpost voor het zesde jaar op rij verkozen tot "meest groene postale operator ter wereld".

Daarnaast blijft bpost zich bewust van de impact door de groeiende pakjesdistributie. Om deze ook ecologisch op te vangen en binnen de top van de meest duurzame logistieke spelers te blijven, heeft bpost nieuwe CO2 reductie objectieven opgesteld voor 2030.

-20% CO2 uitstoot dankzij de omschakeling naar elektrische vloot

bpost wil een voortrekkersrol spelen als één van de voornaamste Belgische bedrijven en heeft als doelstelling tegen 2030 met minstens 20% de CO2 uitstoot uit zijn activiteiten te verminderen. Deze doelstelling is in lijn met de klimaatdoelstelstellingen van Parijs van 2015. En ze werd goedgekeurd door de "Science Based Targets" initiatief die garandeert dat bpost in lijn is met de klimaatdoelstelstellingen van Parijs.   

Om deze doelstelling te behalen zal bpost daarom tegen 2030, 50% van haar dieselvoertuigen omruilen voor een elektrisch alternatief.  In het groene distributiecentrum van Mons worden 20 nieuwe elektrische bestelwagens ingezet voor de bedeling van pakjes en brieven. Over heel België zullen er tegen 2022 zo'n 600 nieuwe elektrische bestelwagens ingezet worden. Tegen 2030 zullen dat er meer dan 3.400 zijn.

Voorstelling nieuwe "Colibus", 100% elektrische en ergonomische uitreiking van pakjes

bpost heeft het grootste elektrische voertuigenpark van België en breidt deze verder uit met de nieuwe "Colibus", een primeur voor de Belgische pakjesmarkt. De Colibus is een 100% elektrische voertuig, speciaal ontworpen voor de pakjesmarkt, die in stedelijk gebed de middelgrote diesel bestelwagens zal vervangen. Het voertuig heeft een laadcapaciteit van meer dan 100 pakjes.

De nieuwe Colibus is niet enkel een pak groener dan de huidige bestelwagens, ze is bovendien ook veiliger en ergonomisch in gebruik dankzij de keuze voor de bestuurder tussen uitstappen links (zoals bij een klassiek voertuig) of via een deur naar de laadruimte en dan met lage drempel uitstappen aan de rechterzijde. Dit is ergonomisch beter omdat het draaien en rechtstaan ontkoppeld wordt van het uitstappen, waardoor de belasting voor de bestuurder daalt.

bpost is de eerste postale operator in Europa om de Colibus in gebruik te nemen, na een testfase van tien maanden. Naast de nieuwe Colibus en de elektrische bestelwagens, heeft bpost ook 2.652 elektrische fietsen en 324 elektrische driewielers.

Koen Van Gerven, CEO "Elke dag rekenen miljoenen klanten en burgers op bpost voor de levering van brieven en pakjes. We willen blijven beantwoorden aan hun noden maar willen ook luisteren naar hun bekommernis om onze planeet. Daarom willen we er alles aan doen opdat onze diensten de kleinst mogelijke impact hebben op de planeet. De opening van het groenste distributiecentrum in Bergen is het perfecte voorbeeld van onze ambitie de volgende jaren: meer dan ooit een groene en duurzame postale operator blijven." 

Over bpost

Over bpostgroup

bpost is het belangrijkste postbedrijf in België en een groeiende partner voor pakjes- en omni-commercelogistiek in Europa, Noord-Amerika en Azië. Onze 36.000 medewerkers in België en wereldwijd verbinden consumenten, bedrijven en overheden door post en pakjes aan huis te leveren en logistieke e-commerce diensten te verlenen. We creëren duurzame waarde op lange termijn voor onze klanten en aandeelhouders en dat met respect voor mens en planeet. In 2023 bedroegen onze totale bedrijfsinkomsten 4.272,2 miljoen EUR.

 

Bent u klant en heeft u een vraag of klacht?
Klik hier om ons te contacteren.

bpost
Anspachlaan 1, bus 1 - 1000 Brussel