bpost sorteercentra van Charleroi en Luik draaien voortaan op zon dankzij ENGIE

Op het dak van de sorteercentra van Charleroi en Luik liggen vanaf nu 6.500 zonnepanelen te blinken. Goed voor maar liefst 17.000 m2 aan zonne-energie. 

De zonnepanelen die sinds kort op het dak van het sorteercentrum in Fleurus (Charleroi) liggen,  werden zonet plechtig ingehuldigd in aanwezigheid van Waals minister van Energie Christophe Lacroix en de CEO's van bpost en Engie, Koen Van Gerven en Philippe Van Troeye.

bpost gaf de  daken in bruikleen aan ENGIE voor de plaatsing van  6.500 zonnepanelen op de sites van Charleroi en Luik, goed voor 17.000 m2 aan zonne-energie en een verwachte jaarproductie van 1.700.000 kWh (*) of het equivalent jaarlijks verbruik van circa 500 gezinnen. Deze productie zal grotendeels lokaal verbruikt worden.

 

Met de 15.000 m2  zonnepanelen die reeds op bpost-gebouwen liggen, verdubbelt bpost nu haar  fotovoltaïsche energiecapaciteit. Als onderdeel van haar duurzaamheidsstrategie streeft bpost ernaar zoveel mogelijk de ecologische voetafdruk van haar activiteiten te verminderen. Daarom werkt het bedrijf enkel met 100% groene elektriciteit en produceert ze zoveel mogelijk energie zelf. Ook de gebouwen zijn uitgerust met energiebesparende systemen zoals moderne LED verlichting, thermische isolatie, energie-efficiënte warmteventilatie en airconditioning. Deze globale aanpak leverde bpost voor de vierde keer op rij de plaats op van meest groene postbedrijf ter wereld in de IPC ranking en versterkt haar bijdrage aan de Sustainable Development Goals (SDG's), opgesteld door de Verenigde Naties.

 

Na een succesvolle start in augustus 2016 op de residentiële markt, lanceerde ENGIE eind 2016 ook haar zonnepanelenaanbod voor bedrijven in België. Hiervoor werd een nieuw filiaal, ENGIE SUN4BUSINESS opgericht. ENGIE SUN4BUSINESS is een partnership tussen ENGIE Electrabel en Orka; een Belgisch bedrijf dat al tientallen zonne-energieprojecten ontwikkeld heeft bij ondernemingen in Vlaanderen en Brussel voor een totaal geïnstalleerd vermogen van 32 MWp.   ENGIE SUN4BUSINESS heeft de investering van bpost gefinancierd via het systeem van derden-investeerders en levert de energie aan een voordelige prijs. Na 10 jaar wordt bpost eigenaar van de installaties. ENGIE Fabricom Solar Technics, een filiaal van ENGIE, staat in voor de installatie van de zonnepanelen en het onderhoud ervan.

 

 

*kWh = Het kilowattuur (symbool kWh) is een eenheid van arbeid of anders uitgedrukt, een hoeveelheid elektrische energie.

Philippe Van Troeye, CEO van Engie: "Wij hebben met ENGIE SUN4BUSINESS de ambitie om tegen 2020 meer dan 60 MWp geïnstalleerd vermogen te bereiken in België. Als grootste groene stroomproducent (614 MW) van het land en met onze 17.000 professionals in België past dit volledig binnen ons objectief om te blijven investeren in groene energie en het voortouw te nemen in de energietransitie."

 

Koen Van Gerven, CEO van bpost: "Onze doelstelling is om elk brief en elk pakje met zo weinig mogelijk impact op het milieu uit te reiken en dit dankzij een reeks concrete initiatieven die onze  voertuigen en gebouwen groener maken. De samenwerking met Engie helpt ons niet enkel aan de United Nations Sustainable Development Goals te bouwen, ze stelt ons tevens in staat om onze reputatie als meest groene postale operator elke dag waar te maken.  

 

 

Perscontact:

 

 

Voor ENGIE

Anne-Sophie Hugé

Tel.: + 32 473 48 14 12

E-mail: [email protected]

 

Voor bpost

Baudouin de Hepcée

Tel.: +32476 49 69 58

E-mail: baudouin.dehepcé[email protected]

 

 

Barbara Van Speybroeck

Tel.: +32476 51 79 29

E-mail: [email protected]

 

 

Investeerders
Over bpost

Over bpost group

bpost is het belangrijkste postbedrijf in België en een groeiende partner voor pakjes- en omni-commercelogistiek in Europa, Noord-Amerika en Azië. Onze 36.000 medewerkers in België en wereldwijd verbinden consumenten, bedrijven en overheden door post en pakjes aan huis te leveren en logistieke e-commerce diensten te verlenen. We creëren duurzame waarde op lange termijn voor onze klanten en aandeelhouders en dat met respect voor mens en planeet. In 2021 bedroegen onze totale bedrijfsinkomsten 4.333,7 miljoen EUR.

Bent u klant en heeft u een vraag of klacht?
Klik hier om ons te contacteren.

bpost
Anspachlaan 1, bus 1 - 1000 Brussel