bpost stelt haar postzegelcollectie 2019 voor

Blikvangers zijn een recordaantal van 1192 postcodes op 1 postzegel, de 18de verjaardag van Prinses Elisabeth en een blik in de wereld van de millennials

bpost stelt vandaag de nieuwe postzegelcollectie voor 2019 voor. Daarbij is er veel aandacht voor een paar opmerkelijke verjaardagen, zoals die van Manneken Pis, van de postcodes en van Prinses Elisabeth. Maar bpost kijkt niet alleen achteruit. Ook hedendaagse thema's komen aan bod, zoals de generatie van de millennials en de kracht van diversiteit. Rinus Van de Velde maakte bovendien speciaal voor zijn postzegel een nieuw zelfportret.

400 jaar Manneken Pis (verschijnt op 28 januari 2019)

Het misschien wel bekendste beeldje van België viert in 2019 zijn 400ste verjaardag. Het originele  bronzen beeldje werd in 1619 gemaakt. Voordat Manneken Pis een folkloristisch personage werd, was hij gewoon een fontein die een essentiële rol speelde in de watervoorziening van de stad Brussel.  

The Anatomy of the Millennial (verschijnt op 17 juni 2019)
De millennials, de generatie geboren tussen 1980 en 2000, zijn helemaal mee met onze digitale wereld, verstrengelen werk en privé en willen een verschil maken in deze wereld. Illustratrice Chrostin, zelf millennial, vatte deze generatie op 5 postzegels.

Prinses Elisabeth wordt 18 jaar (verschijnt op 21 oktober 2019)
Op 25 oktober 2019 wordt Prinses Elisabeth 18 jaar. Als eerste kind van Koning Filip en Koningin Mathilde is ze de eerste in lijn voor de Belgische troonopvolging. Ze mag haar verjaardag vieren met een eigen postzegel, waarvan het beeld nog een goed bewaarde verrassing blijft.   

Ook deze uitgiften verschijnen in 2019

Uitgiftedatum 28 januari 2019

 • Dieren hebben de mens altijd al geholpen bij zijn werk. Denk maar aan trekdieren en reddingshonden. Op 5 postzegels hebben we aandacht voor die cruciale samenwerking. 
 • Neutraal Moresnet was tussen 1816 en 1919 een neutraal gebied dat grensde aan Nederland, Pruisen en België en dat in 1919 uiteindelijk werd opgenomen bij België. Met twee postzegels zetten we deze 100ste verjaardag in de kijker.

Uitgiftedatum 18 maart 2019

 • Al 150 jaar worden er in Mechelen postzegels gedrukt. In al die jaren ondergingen de druktechnieken een hele evolutie. Die geschiedenis vormt de basis van een uitgifte, waarvan één van de postzegels een gravure krijgt.
 • Zonder insecten, vogels of knaagdieren zouden heel wat plantensoorten niet overleven. In de uitgifte "Exceptionele bestuivers" komen die verschillende manieren van bestuiving aan bod.
 • In de reeks "Winnend België" gaan we in 2019 de ruimte in. België is immers sterk in ruimtevaart. Heel wat technologie wordt in ons land ontwikkeld, voor zowel observatie als exploratie.
 • In 1969 werden in België de huidige postnummers ingevoerd. We herdenken deze verjaardag met een postzegel waarop alle 1192 postcodes in microtekst werden aangebracht. En dat is meteen een primeur en een record voor bpost!

Uitgiftedatum 17 juni 2019

 • Op de Europa-uitgifte rond nationale vogels prijken de wielewaal en de gaai, twee kleurrijke soorten.
 • Geometrische patronen vormen een blauwdruk in de natuur. Daarom startten we vorig jaar met een reeks over dit thema. In 2019 ontdekken we de stervorm.
 • In 1869 reed in Brussel de eerste paardentram op rails, tussen het Ter Kamerenbos en de Naamsepoort. In 2019 vieren we de 150ste verjaardag van deze gebeurtenis met een postzegel.

Uitgiftedatum 26 augustus 2019

 • In de reeks "Belgische pleinen" is volgend jaar Leuven aan de beurt. Een gegraveerde reeks zet de belangrijkste monumenten van deze stad in de kijker. 
 • In 2019 is het 450 jaar geleden dat schilder Pieter Bruegel de Oude overleed. Hij wordt geëerd met een Bruegel-jaar én een postzegelreeks.
 • We zijn allemaal mensen, maar ook allemaal anders en uniek. En die diversiteit maakt macht. Met een postzegel brengen we die diversiteit samen.
 • Rinus Van de Velde, één van de populairste hedendaagse Belgische kunstenaars van het moment, maakte een zelfportret speciaal voor zijn postzegel.

Uitgiftedatum 21 oktober 2019

 • De 24 uur van Le Mans is een van de meest mythische autoraces. Deze legendarische wedstrijd kende vijf Belgische winnaars, hun wagens prijken op evenveel postzegels.
 • 75 jaar geleden begon de bevrijding. De postzegelreeks toont de belangrijkste ankerpunten tijdens deze periode en illustreert twee facetten: er is vreugde, maar de oorlog gaat door.
Tot slot, een eindejaarszegel om alle wensen mee te sieren. 

De afbeeldingen van de postzegels zijn beschikbaar via de website van bpost. Alle postzegels zijn te koop via de bpost webshop vanaf de uitgiftedatum.
Over bpost

Over bpostgroup

bpost is het belangrijkste postbedrijf in België en een groeiende partner voor pakjes- en omni-commercelogistiek in Europa, Noord-Amerika en Azië. Onze 36.000 medewerkers in België en wereldwijd verbinden consumenten, bedrijven en overheden door post en pakjes aan huis te leveren en logistieke e-commerce diensten te verlenen. We creëren duurzame waarde op lange termijn voor onze klanten en aandeelhouders en dat met respect voor mens en planeet. In 2022 bedroegen onze totale bedrijfsinkomsten 4.397,5 miljoen EUR.

Bent u klant en heeft u een vraag of klacht?
Klik hier om ons te contacteren.

bpost
Anspachlaan 1, bus 1 - 1000 Brussel