bpost versnelt de expansie van haar logistieke dienstverlening voor e-commerce met de overname van Radial

Klik hier voor de presentatie van de persconferentie

Klik hier voor het afschrift van de analistenwebcast

Klik hier voor de replay van de analistenwebcast

bpost kondigt vandaag de overname aan van het Amerikaanse Radial om zo haar  dienstenaanbod uit te breiden en de ontwikkeling van haar  logistieke oplossingen voor e-commerce te versnellen. De overname steunt op Radial's e-commerce dienstverlening, expertise en omvang die bpost toelaten om haar  klanten in Europa en Noord-Amerika een grensoverschrijdende dienstverlening aan te bieden die geldt als voorbeeld voor de sector.

Radial is een leider in geïntegreerde logistieke dienstverlening inzake e-commerce en omnichannel technologie oplossingen en heeft haar hoofdzetel in King of Prussia, Pennsylvania (VS). In 2016 verwerkte Radial meer dan 306 miljoen stuks voor haar retailklanten via 24 distributiecentra (fulfillment centers). Radial heeft een ruime voorsprong op haar concurrenten op vlak van omvang, geografische dekking en breedte van haar dienstenaanbod. Naast het verwerven van een belangrijke positie in de VS brengt deze overname ook een aanzienlijke waaier aan expertise en vaardigheden mee van een vooruitstrevende e-commerce markt. Radial biedt ook geïntegreerde diensten aan zoals diensten op vlak van betaling, belasting en fraudebescherming, orderverwerking (fulfillment) en klantendienstverlening voor merken en retailers.

De verwachte genormaliseerde jaarlijkse inkomsten van Radial voor 2017 zullen tussen $970 en $1.020 miljoen liggen. De verwachte genormaliseerde EBITDA zal tussen $65 en $70 miljoen liggen in 2017.

Rekening houdend met de groei van de e-commerce is de ontwikkeling van de pakjeslogistiek veelbelovend in de nieuwe digitale wereld. Met de overname van Radial blijft bpost in deze sector innoveren. Door het dekken van heel de logistieke keten binnen de snel groeiende e-commerce wil bpost haar klanten een sterke grensoverschrijdende dienstverlening aanbieden. Met Radial bouwt bpost verder op haar succesvolle Amerikaanse Landmark Global tak om haar aanwezigheid in één van de grootste e-commerce landen te versterken en haar dienstenaanbod uit te breiden tot de hele waardeketen van de logistiek.

Koen Van Gerven, CEO van bpost, verklaart: “Ik ben heel trots op deze overname. Ze betekent een grote sprong voorwaarts voor bpost en is van cruciaal belang om een leidende speler te worden in de logistieke dienstverlening voor e-commerce, zowel in de Benelux en Europa als wereldwijd. Ik ben ervan overtuigd dat het aanbieden van geïntegreerde en naadloze logistieke oplossingen voor e-commerce onze Amerikaanse en Europese klanten zal helpen om hun bedrijven te laten groeien. De expertise en de competenties van Radial haar medewerkers zijn een unieke toevoeging voor bpost en zullen helpen om een leider te worden binnen de e-commerce logistiek. Ik verwelkom graag alle Radial werknemers in onze bpost familie.” 

Matthew Espe, CEO van Radial, voegt hieraan toe: “Radial vertegenwoordigt de gouden standaard voor winstgevende e-commerce activiteiten en omnichannel technologie. Het verschaft handelaars de middelen die zij nodig hebben om op internationale schaal actief te zijn. Het is nu belangrijker dan ooit om merken te helpen hun online business winstgevend uit te bouwen, in het bijzonder als zij een internationale klantenbasis willen bereiken. Het vervoegen van de bpost familie is een belangrijke volgende stap voor beide ondernemingen omdat we beiden ernaar streven de klantenverwachtingen te vervullen op basis van technologie en dienstverlening die aan de top staan van de sector.”

Volgens de voorwaarden  van de overeenkomst zal bpost 100% verwerven van de aandelen van Radial voor een Enterprise Value van $820 miljoen. Tijdens het besluitvormingsproces werden strikte M&A-criteria gerespecteerd wat borg staat voor lange termijn waarde creatie voor alle betrokken partijen. bpost wil de transactie financieren door gebruik te maken van een overbruggingskrediet bij afsluiting. De transactie zal naar verwachting afgesloten worden in het laatste trimester van 2017, onder voorbehoud van de gebruikelijke sluitingsvoorwaarden. 

bpost’s sterk financieel profiel zal een duurzaam, sterk en liquide investeringsvoorstel via een geoptimaliseerde kapitaalstructuur bieden zonder enige verwatering van het bestaand aandeelhouderschap. De transactie zal een positieve impact hebben op de winst per aandeel vanaf 2020. 

J.P. Morgan Securities LLC was financieel adviseur van Radial voor deze transactie.


Conference Call/Webcast


bpost organiseert vandaag 9 oktober 2017 om 9u30 een telefonische webcast presentatie voor analisten en investeerders om de transactie te bespreken. Details worden afzonderlijk meegedeeld.

bpost organiseert vandaag 9 oktober 2017 om 11u op de hoofdzetel, Muntcentrum Brussel, een persconferentie in het Nederlands en het Frans met een webcasting presentatie om de transactie te bespreken. Details worden afzonderlijk meegedeeld.


Contacten bpost 

Baudouin de Hepcée (journalisten en investeerders): +32 (0)476/49 69 58
Barbara Van Speybroeck (enkel journalisten): +32 (0)476/51 79 29
pressrelations@bpost.be

Saskia Dheedene (enkel investeerders): +32 (0)2/276 76 43
investor.relations@bpost.be

Contact Radial

Nicole Messier (VS journalisten en analisten): +01 518 538 8608
nmessier@radial.com

Over bpost

bpost is een leidende postoperator in België, die een ruime waaier van producten en diensten aanbiedt voor mail en pakjes. bpost’s kernactiviteit is de ophaling, sortering, transport en uitreiking van brieven en pakjes. Iedere dag bezorgen bpost medewerkers 8,6 miljoen brieven en 175.000 pakjes aan 4,7 miljoen gezinnen in België. bpost en haar dochtermaatschappijen ontwikkelen ook activiteiten in de proximity & convenience business. Wij zijn “altijd onderweg” om onze klanten dichterbij te brengen en hun levens te vergemakkelijken. Sedert 2012 baat bpost zijn internationale pakjesactiviteiten uit onder de naam “Landmark Global, a bpost company”. bpost staat genoteerd op Euronext Brussel. In 2016 realiseerde bpost meer dan 2,4 miljard euro aan inkomsten.

Over Radial

Radial is een privébedrijf dat eigendom is van de investeringsfondsen geassocieerd met Sterling Partners en Longview Asset Management, LLC. Radial is een leider in omnichannel e-commerce technologie en activiteiten, die merken en retailers toelaten de verwachtingen van retailklanten te overtreffen op een winstgevende manier. Radial’s krachtige technische omnichannel oplossingen brengen aanbod en vraag samen via efficiënte orderverwerking- en transportopties, intelligente fraudedetectie, betalings- en belastingsystemen, en gepersonaliseerde klantendienstverlening. Honderden retailers en merken werken in vertrouwen samen met Radial om hun post-click handel te vereenvoudigen en hun klantenervaring te verbeteren. Radial voegt flexibiliteit en schaalgrootte toe aan hun leveringsketens en optimaliseert hoe, wanneer en waar bestellingen overgaan van wens tot levering. Meer info op www.radial.com.

Toekomstgerichte verklaringen

Dit persbericht kan toekomstgerichte informatie bevatten. Toekomstgerichte verklaringen beschrijven verwachtingen, plannen, strategieën, doelstellingen, toekomstige gebeurtenissen of intenties. De verwezenlijking van toekomstgerichte verklaringen die in dit persbericht staan, is onderworpen aan risico's en onzekerheden verbonden aan verschillende factoren, waaronder algemene economische factoren, schommelingen van interestvoeten en wisselkoersen, veranderende marktcondities, concurrentie op producten, het effect van verwervingen en verkopen, herstructureringen, processen van goedkeuring door regelgevers en andere ongebruikelijke zaken. Om deze reden kunnen de actuele of toekomstige resultaten wezenlijk verschillen van de resultaten die expliciet vermeld worden of impliciet vervat zijn in dergelijke toekomstgerichte verklaringen. Mochten bekende of onbekende risico's of onzekerheden zich manifesteren of mochten onze veronderstellingen onjuist blijken te zijn, kunnen de daadwerkelijke resultaten sterk afwijken van de verwachte resultaten. bpost verbindt zich er niet toe om toekomstgerichte verklaringen publiekelijk te actualiseren of te herzien.

Investeerders Voorwetenschap
Over bpost

Over bpostgroup

bpost is het belangrijkste postbedrijf in België en een groeiende partner voor pakjes- en omni-commercelogistiek in Europa, Noord-Amerika en Azië. Onze 36.000 medewerkers in België en wereldwijd verbinden consumenten, bedrijven en overheden door post en pakjes aan huis te leveren en logistieke e-commerce diensten te verlenen. We creëren duurzame waarde op lange termijn voor onze klanten en aandeelhouders en dat met respect voor mens en planeet. In 2023 bedroegen onze totale bedrijfsinkomsten 4.272,2 miljoen EUR.

 

Bent u klant en heeft u een vraag of klacht?
Klik hier om ons te contacteren.

bpost
Anspachlaan 1, bus 1 - 1000 Brussel