bpost viert het Van Eyck-jaar met unieke postzegeluitgifte van Het Lam Gods

bpost viert het Van Eyck-jaar met unieke postzegeluitgifte van Het Lam Gods

Woensdag 11 maart 2020 - 2020 staat in Gent en Vlaanderen bekend als het themajaar Van Eyck. Ook bpost zet de meesterlijke schilder in de kijker met een eigen postzegeluitgifte. Het postzegelblaadje kreeg de vorm van het Lam Gods-drieluik. De postzegels tonen enkele zeer herkenbare werken van de kunstenaar. De postzegels worden uitgegeven op maandag 16 maart 2020.

In 2012 ging de restauratie van het beroemde schilderwerk, ‘Het Lam Gods’ van Jan van Eyck van start. Nu, acht jaar later, kunnen we het werk voor de eerste keer sinds 1434 opnieuw bewonderen in de originele kleuren. Ook bpost zet het werk op de voorgrond in een van haar speciale postzegeluitgiftes.

Het Lam Gods zoals u het nog nooit zag

Deze postzegeluitgifte zet het Van Eyck-themajaar en het gerestaureerde deel van Het Lam Gods in de kijker. De link met dit wereldberoemde altaarstuk is in een oogopslag duidelijk, dankzij de snijvorm van het postzegelblaadje in de vorm van het drieluik. Kris Maes, bpost designer, over deze speciale snijvorm.

“De snijvorm is zo gemaakt dat je het postzegelblaadje rechtop kunt zetten. De uitwerking van deze uitgifte en snijvorm was zeker niet gemakkelijk omdat ook op de achterkant een bedrukking moest komen. Dat betekent dat de vorm perfect moest uitgesneden worden om de twee kanten mooi te doen sluiten: een uitdaging voor onze postzegeldrukkerij.”

​-
Kris Maes, bpost designer

In deze uitgifte staat Het Lam Gods centraal, maar daarnaast werd gekozen voor enkele andere bekende werken van Van Eyck:

  1. Detail Lam Gods – God op de troon
  2. Portret Margareta Van Eyck
  3. Man met de blauwe kaproen
  4. Madonna bij de fontein
  5. Madonna met kanunnik met Joris van der Paele

Enkele van de werken zijn ook te zien tijdens de grote tentoonstelling ‘Van Eyck. Een optische revolutie’. Meer info over deze tentoonstelling en het themajaar ‘OMG! Van Eyck was here’ vindt u op de website vaneyck2020.be.

De Van Eyck-postzegels zijn te koop via eShop, de webshop van bpost, en in de grotere postkantoren vanaf maandag 16 maart.

 

Filatelie
Over bpost

Over bpostgroup

bpost is het belangrijkste postbedrijf in België en een groeiende partner voor pakjes- en omni-commercelogistiek in Europa, Noord-Amerika en Azië. Onze 36.000 medewerkers in België en wereldwijd verbinden consumenten, bedrijven en overheden door post en pakjes aan huis te leveren en logistieke e-commerce diensten te verlenen. We creëren duurzame waarde op lange termijn voor onze klanten en aandeelhouders en dat met respect voor mens en planeet. In 2023 bedroegen onze totale bedrijfsinkomsten 4.272,2 miljoen EUR.

 

Bent u klant en heeft u een vraag of klacht?
Klik hier om ons te contacteren.

bpost
Anspachlaan 1, bus 1 - 1000 Brussel