De magie van Belgische passages en galerijen op uw enveloppen

De magie van Belgische passages en galerijen op uw enveloppen

België telt tal van historische winkelgalerijen en passages. Een postzegelvel eert zes van deze majestueuze overdekte galerijen.

Een galerij of een overdekte passage binnenstappen is een openbaring. Deze architecturale pareltjes, waarin winkels en soms zelfs woningen zijn gevestigd, zijn aantrekkelijk en vaak erg populair bij de lokale bevolking en toeristen. bpost zet zes van deze architecturale galerijen op postzegels. Ze worden weergegeven in de vorm van gravures. ​ ​

Zes iconische en historische plekken

De architecturale pracht van verschillende galerijen en overdekte passages in België (twee in Wallonië, twee in Vlaanderen en twee in Brussel) wordt belicht.

De ster van de speciale uitgave zijn de Galeries Royales Saint-Hubert, met het groot raam als belangrijkste illustratie op het postzegelvel.

Passage de la Bourse - Charleroi
Passage de la Bourse - Charleroi

De Passage de la Bourse in Charleroi is een van de Waalse architecturale pareltjes die op de beperkte uitgave staan afgebeeld. De overdekte galerij werd ontworpen door de Belgische architect Edmond Legraive en gebouwd tussen 1890 en 1892. ​ De Passage verbindt het Zuidstation met het Albert I-plein.

De Passage Lemonnier in Luik is de oudste overdekte handelspassage van België. Ze werd gebouwd tussen 1836 en 1838 door de architecten Louis-Désiré Lemonnier en Henri-Victor Beaulieu. ​ Deze overdekte passage is een van galerijen die geselecteerd is voor filatelisten en/of voor het frankeren van post. ​

Passage Lemonnier - Luik
Passage Lemonnier - Luik

De Noorddoorgang vertegenwoordigt Brussel. In 1881 stonden er in ​ deze lichtrijke ​ commerciële passage, die de Nieuwstraat en de Adolphe Maxlaan met elkaar verbindt, onder andere 32 vrouwenbeelden (kariatiden). ​

Passage du Nord- Brussel
Passage du Nord- Brussel

Wie de Antwerpse Stadfeestzaal betreedt om te winkelen, is onder de indruk van het bladgoud en het lijstwerk van de binnenzaal van de winkelgalerij. ​ Voortaan zal deze luxueuze plaats in de vorm van een zegel op de Belgische post kunnen prijken ​ of de collecties van filatelisten kunnen verfraaien

Staadsfeestzaal - Anvers
Staadsfeestzaal - Anvers

Ten slotte wordt ook de glasgalerij van James Ensor in Oostende, een architecturaal pareltje ​ (Glazenstraat) dat in 2016 werd gerenoveerd en beveiligd, geëerd met respect voor de oorspronkelijke constructie.

James Ensor Gallery - Oostende
James Ensor Gallery - Oostende

Het postzegelvel van deze beperkte oplage is verkrijgbaar in de e-shop of in de filaboetiek in Brussel of Mechelen. De prijs? € 13,60.

Veerle Van Mierlo Woordvoerster (enkel voor journalisten), bpostgroup

 

 

Over bpost

Over bpostgroup

bpost is het belangrijkste postbedrijf in België en een groeiende partner voor pakjes- en omni-commercelogistiek in Europa, Noord-Amerika en Azië. Onze 36.000 medewerkers in België en wereldwijd verbinden consumenten, bedrijven en overheden door post en pakjes aan huis te leveren en logistieke e-commerce diensten te verlenen. We creëren duurzame waarde op lange termijn voor onze klanten en aandeelhouders en dat met respect voor mens en planeet. In 2023 bedroegen onze totale bedrijfsinkomsten 4.272,2 miljoen EUR.

 

Bent u klant en heeft u een vraag of klacht?
Klik hier om ons te contacteren.

bpost
Anspachlaan 1, bus 1 - 1000 Brussel