De SPW Finances en bpost bundelen hun krachten om digitaal kwetsbare personen te helpen 

De SPW Finances en bpost bundelen hun krachten om digitaal kwetsbare personen te helpen 

Meer aanspreekpunten en extra ondersteuning om een spreiding van de betaling van de onroerende voorheffing in Wallonië aan te vragen!  Van 7 augustus tot 28 oktober helpen medewerkers van 17 postkantoren in heel Wallonië de SPW Finances in het kader van het Waalse Plan d’inclusion numérique. Via dit proefproject biedt bpost gratis ondersteuning aan burgers die de betaling van hun gewestbelasting willen spreiden of die een vermindering van hun onroerende voorheffing willen aanvragen.  

Tussen begin juli en begin oktober worden in Wallonië zo'n 1.800.000 brieven verstuurd waarin eigenaars van onroerend goed uitgenodigd worden om hun onroerende voorheffing te betalen. Heel wat eigenaars willen echter een spreiding van de betaling aanvragen of aanspraak maken op de verminderingen waar ze recht op hebben. "In die periode komen er heel wat aanvragen binnen bij de Waalse belastingdienst en zijn de communicatiekanalen geregeld oververzadigd", zegt de SPW Finances. 

De SPW Finances en bpost slaan de handen in elkaar om dichter bij de burgers te staan en de digitale inclusie te bevorderen. Vanaf 7 augustus 2023 kunnen de Waalse burgers hiervoor terecht bij 17 postkantoren. Daar kunnen ze zich laten bijstaan met hun online administratieve procedures om de betaling van de gewestbelasting te spreiden of een vermindering van hun bedrijfsvoorheffing aan te vragen wegens bescheiden woning of gezinslasten, als ze voldoen aan de criteria van de SPW.  

Wie interesse heeft, kan bellen naar het Contact Center van bpost op het nummer 02 278 54 32 om een afspraak te maken in een van de deelnemende kantoren.  De kantoorhouder ontvangt de personen in kwestie in een discrete ruimte om hen door het hele proces te begeleiden en via het platform Mon Espace de juiste administratieve formulieren in te vullen.  

Jos Donvil, CEO Belgium : "Dankzij deze samenwerking kunnen we meer aanspreekpunten en extra ondersteuning bieden om een spreiding van de betaling van de onroerende voorheffing in Wallonië aan te vragen. Dit proefproject stemt helemaal overeen met onze waarden. Nabijheid en digitale inclusie vormen immers de kern van onze dienstverlening. Ons netwerk ten dienste stellen van de bevolking en de burgers nieuwe diensten aanbieden, is iets dat ons nauw aan het hart ligt. " 
 "Zoals we weten is iets minder dan een derde van de bevolking niet vertrouwd met digitale technologie. Dat bleek uit de barometer die naging hoe digitaal matuur de Walen zijn. Online iets regelen kan voor sommige mensen een ware beproeving zijn. Om nog maar te zwijgen over de mensen die gewoon geen toegang hebben tot een internetverbinding. Ik sta dan ook volledig achter deze samenwerking tussen de SPW Finances en 17 bpost-kantoren: dit uitstekende nieuws ligt volledig in de lijn van onze Waalse strategie voor digitale inclusie. Als dat geen begeleiding dichtbij de bevolking is!", zegt Willy Borsus, Waals minister voor Digitale Zaken.  
Adrien Dolimont, Waals minister van Begroting en Financiën: "Dit pilootproject moet helpen om de kwaliteit van de dienstverlening aan de burgers te verbeteren. Hoewel er vandaag al verschillende hulpmiddelen bestaan, is het voor sommigen soms moeilijk om toegang te krijgen tot informatie. Dit gezamenlijke initiatief met bpost brengt ons dichter bij onze klanten, omdat we informatie kunnen aanbieden op een plek waar ze regelmatig komen. Tegelijkertijd zou het ook de eerstelijnsdiensten van de belastingdienst kunnen ontlasten. Natuurlijk zullen we na deze actie de balans opmaken. We zouden standaard de doeltreffendheid van alles wat we doen moeten meten en ik wil dat natuurlijk in de 1ste plaats ook zelf doen". 

 

Lijst van deelnemende kantoren

Amay  

Rue Emile Vandervelde 1 - 4540 Amay 

Bastogne 

Rue du Général Patton 9 – 6600 Bastogne 

Boussu 

Rue du Centenaire 3 - 7300 Boussu 

Braine-le-Comte 

Grand Place 10 – 7090 Braine-le-Comte 

Dinant Gemechenne 

Rue Saint-Jacques 499 – 5500 Dinant 

Huy Rive Gauche 

Rue Neuve 47 – 4500 Huy 

Jodoigne 

Avenue des Commandants Borlée, 42 – 1370 Jodoigne 

Libramont 

L’Aliénau, 106 – 6800 Libramont-Chevigny 

Liège Perron 

Place du Marché, 32-34 – 4000 Liège 

Marche Tribunal 

Rue Victor Libert 28 – 6900 Marche-en-Famenne 

Montigny-le-Tilleul Centre 

Landelies 1 – 6110 Montigny-le-Tilleul 

Namur 

Avenue Fernand Golenvaux 43 – 5000 Namur 

Nivelles Centre 

Place Albert 1er , 5 – 1400 Nivelles 

Ottignies Cœur de Ville 

Espace du Cœur de Ville 15 – 1340 Ottignies-Louvain-la-Neuve 

Philippeville 

Rue de Neuville 2 – 5600 Philippeville 

Tournai Saint Martin  

Rue Saint Martin 23 – 7500 Tournai 

Tournai Maire  

Avenue de Maire 109  - 7500 Tournai 

Info enkel voor de journalisten, niet voor publicatie: 

Voor meer informatie over de SPW kunt u contact opnemen met Pauline Bievez, woordvoerster van Willy Borsus door een e-mail te sturen naar pauline.bievez@gov.wallonie.be of te bellen naar het nummer +32 (0) 477 38 45 01. Stéphanie Wyard, woordvoerster van Adrien Dolimont, is bereikbaar per e-mail op stephanie.wyard@gov.wallonie.be en per telefoon op het nummer +32 (0) 473 80 66 47. 

Laura Cerrada Crespo Woordvoerster, bpostgroup

 

 

Over bpost

Over bpostgroup

bpost is het belangrijkste postbedrijf in België en een groeiende partner voor pakjes- en omni-commercelogistiek in Europa, Noord-Amerika en Azië. Onze 36.000 medewerkers in België en wereldwijd verbinden consumenten, bedrijven en overheden door post en pakjes aan huis te leveren en logistieke e-commerce diensten te verlenen. We creëren duurzame waarde op lange termijn voor onze klanten en aandeelhouders en dat met respect voor mens en planeet. In 2023 bedroegen onze totale bedrijfsinkomsten 4.272,2 miljoen EUR.

 

Bent u klant en heeft u een vraag of klacht?
Klik hier om ons te contacteren.

bpost
Anspachlaan 1, bus 1 - 1000 Brussel