Duurzame leveringen van kranten, brieven en pakjes voor inwoners Sint-Niklaas

Duurzame leveringen van kranten, brieven en pakjes voor inwoners Sint-Niklaas

bpost en de stad Sint-Niklaas werken hand in hand aan een milieuvriendelijke bedeling van kranten, brieven en pakjes. Het aantal Pakjesautomaten werd alvast opgedreven zodat de bewoners hun pakjes steeds bij hen in de buurt kunnen ophalen. Sinds vorig jaar bedelen de postbodes post en pakjes met 20 fietsen met aanhangwagen in de binnenstad en in een volgende fase zullen alle postrondes in de stad volledig uitstootvrij gebeuren. En zo zal Sint-Niklaas later dit jaar evolueren naar een Ecozone.

Meer Pakjesautomaten

Sinds januari telt het netwerk van afhaalpunten in Sint-Niklaas er acht nieuwe Pakjesautomaten bij die allemaal uitstootvrij worden bevoorraad. De bestaande punten vormen een evenwichtige mix van Postkantoren, Pakjesautomaten en samenwerkingen met lokale handelaars. Door extra afhaalpunten toe te voegen op plaatsen waar veel mensen samenkomen, krijgen klanten de mogelijkheid om hun pakjes nog dichter bij huis of werk op te halen. Voor een beter milieu gebeurt dat bij voorkeur te voet of met de fiets.

Momenteel worden pakjes en brieven al uitstootvrij geleverd door 20 fietsen met aanhangwagen en 8 elektrische voertuigen. ​

Sven Van den Driessche, Mailcentrummanager Sint-Niklaas:
“Alle postbodes in het centrum van Sint-Niklaas rijden met een elektrische fietstrailer. Daarmee kunnen zij op duurzame manier de briefwisseling en de pakjes uitreiken. Enkel voor de echt grote pakken zetten we nog bestelwagens in, maar ook daarvoor willen we overschakelen naar elektrische wagens. Dat kan al op korte termijn gebeuren. Wij willen zelfs alle benzine- en dieselvoertuigen bannen.”

Dit jaar nog een Ecozone

Wanneer later dit jaar de nieuwe hoogspanningscabine in gebruik genomen wordt, kan de volle capaciteit van de 74 laadpunten benut worden. Dan zal ook de rest van Sint-Niklaas en de deelgemeenten Nieuwkerken-Waas, Belsele en Sinaai in verschillende golven overgaan tot uitstootvrije leveringen. Sint-Niklaas, gebied met postcode 9100, wordt dan een volwaardige Ecozone. Concreet wil dit zeggen dat bpost én stad Sint-Niklaas ervoor zorgen dat:

  • een dicht netwerk van 27 afhaalpunten de inwoners toelaat hun pakjes gemakkelijk dichtbij en gegroepeerd te laten leveren en ​ te voet of met de fiets op te halen;
  • de 48 rondes worden uitgevoerd op een uitstootvrije manier per fiets met aanhangwagen of elektrische auto.

Zo zullen tegen het einde van dit jaar de 60.0000 inwoners hun pakjes op een milieuvriendelijke manier ontvangen. Uitstootvrije leveringen passen volledig in het duurzaamheidsbeleid van bpost die op dat vlak een referentie wil worden binnen zijn sector. Dankzij zijn groene vloot vermindert de uitstoot van CO2 en fijn stof aanzienlijk bij de uitreiking van brieven en pakjes. Het bedrijf draagt zo bij aan de verbetering van de luchtkwaliteit voor de inwoners van Sint-Niklaas .

Schepen voor Mobiliteit, Carl Hanssens: “We zijn verheugd dat bpost in onze stad werk maakt van een duurzame manier om pakjes te verzenden en te ontvangen. Met de inzet van elektrische bestelwagens en fietstrailers en een groot aantal afhaalpunten gaat bpost mee in het duurzame toekomstverhaal van Sint-Niklaas, door zowel het aantal voertuigen als het aantal kilometers in de binnenstad te beperken.”

bpost is voortdurend op zoek naar duurzame leveringsmethoden om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen. Vlaanderen krijgt er dit jaar met Sint-Niklaas een nieuwe Ecozone bij die het voorbeeld volgt van Leuven en Mechelen. Tegen 2025 gaanvolgen 25 Belgische centrumsteden dit concept waarbij leveren zonder CO2-emissies als norm zal gelden.

Enkele cijfers voor Sint-Niklaas centrum en Nieuwkerken-Waas

  • 20 fietsen met aanhangwagen
  • 8 elektrische voertuigen (28 later dit jaar)
  • 11 laadpalen (74 later dit jaar)
  • 27 afhaalpunten (1 Postkantoor, 7 Postpunten, 5 Pakjespunten, 14 Pakjesautomaten)

Video en afbeeldingen

 

Veerle Van Mierlo Woordvoerster (enkel voor journalisten), bpostgroup
Fanny Mindombe Woordvoerster, bpostgroup

 

Over bpost

Over bpostgroup

bpost is het belangrijkste postbedrijf in België en een groeiende partner voor pakjes- en omni-commercelogistiek in Europa, Noord-Amerika en Azië. Onze 36.000 medewerkers in België en wereldwijd verbinden consumenten, bedrijven en overheden door post en pakjes aan huis te leveren en logistieke e-commerce diensten te verlenen. We creëren duurzame waarde op lange termijn voor onze klanten en aandeelhouders en dat met respect voor mens en planeet. In 2023 bedroegen onze totale bedrijfsinkomsten 4.272,2 miljoen EUR.

 

Bent u klant en heeft u een vraag of klacht?
Klik hier om ons te contacteren.

bpost
Anspachlaan 1, bus 1 - 1000 Brussel