Een nieuw portret van Zijne Majesteit Koning Filip prijkt op postzegels

Een nieuw portret van Zijne Majesteit Koning Filip prijkt op postzegels

Op 12 juni 2023 brengt bpost een nieuwe postzegel uit met de beeltenis van Zijne Majesteit Koning Filip, om diens 10 jaar op de troon te vieren. Het portret van de vorst is opgeluisterd met een gouden kroon. Het vel, dat ook andere belangrijke momenten uit het afgelopen decennium afbeeldt, is vanaf vandaag te koop in de e-shop.

Ter gelegenheid van de 10e verjaardag van zijn koningschap verschijnt Zijne Majesteit Koning Filip in beperkte oplage opnieuw op een vel van 10 postzegels. De glimlachende vorst werd op het paleis vastgelegd door fotograaf Bas Bogaerts. Het portret is versierd met een gouden kroon. De grafisch ontwerpers van bpost hebben de oplage een feestelijke en elegante touch gegeven met een goudkleurig koninklijk ornament.

5 belangrijke momenten

Onder de postzegels illustreren vijf foto's zijn koningschap. Onderwijs en jongeren, een thema dat onze vorsten na aan het hart ligt, is het thema van een van de foto's op het vel. Ook de band van de koning met de kroonprinses wordt in beeld gebracht. De andere drie foto's zijn genomen tijdens de historische reis van koning Filip naar Congo in juni 2022; in Tomorrowland, tijdens het bezoek van het koninklijk paar aan het festival; en in de A400M, een nieuw militair transportvliegtuig, met prins Gabriel.

Het vel (€ 13,60) is vanaf 12 juni verkrijgbaar in de eShop van bpost en in de grootste postkantoren.


Filatelie, een koninklijk traject

Deze speciale uitgifte maakt deel uit van een serie postzegels die belangrijke gebeurtenissen in het leven van Zijne Majesteit Koning Filip presenteren.

De evolutie van Koning Filip-postzegels.mp4 27 MB

De eerste keer dat de huidige vorst op de enveloppen verscheen was in 1963! Op 3-jarige leeftijd werd de jonge prins Filip vereeuwigd op postzegels gewijd aan het honderdjarig bestaan van het Internationale Rode Kruis. De foto van de kleuter in short werd afgebeeld op postzegels ter waarde van 40 c+ 10c. In dezelfde serie is hij ook te zien met zijn ouders, prins Albert II en prinses Paola, terwijl ze samen als gezin een boek lezen.

In 1999 vielen twee foto's van de kroonprins opnieuw in de smaak bij de filatelisten. Dat jaar vierden de Belgen immers de verloving van de hertog van Brabant met Mathilde d'Udekem d'Acoz. Bij die gelegenheid gaf het postbedrijf twee postzegels uit: een van het koppel en een vel met het koppel omringd door hun respectieve ouders.

Ter gelegenheid van zijn 40e verjaardag in 2000 was Filip van België het thema van een speciale uitgifte. Zijn portret werd getekend door de aquarellist Anne Velghe, die eerder al het portret van een Belgische koning had geschilderd, wijlen Zijne Majesteit Koning Boudewijn.

In 2002 werden voor de eerste verjaardag van prinses Elisabeth de foto's van Christian Lambotte, genomen op het domein van het kasteel van Laken, gekozen door het paleis en De Post.

De 50e verjaardag van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Filip was ook het thema van een speciale postzegeluitgifte in 2010. De bebaarde hertog van Brabant staat afgebeeld voor een Belgische vlag.

10 jaar geleden al vierde bpost de troonsbestijging van de koning. Er werd een speciaal vel op de markt gebracht met koning Albert II en koning Filip (toen nog prins) naast elkaar zittend op een bank.

Met een speciale uitgifte in april 2020 konden burgers hun post frankeren met een postzegel ter ere van een bijzondere gebeurtenis: de 60e verjaardag van de vorst.

Naast speciale postzegeluitgiften komt koning Filip ook voor op klassieke postzegels.

 

Veerle Van Mierlo Woordvoerster (enkel voor journalisten), bpostgroup

 

 

 

 

 

Over bpost

Over bpostgroup

bpost is het belangrijkste postbedrijf in België en een groeiende partner voor pakjes- en omni-commercelogistiek in Europa, Noord-Amerika en Azië. Onze 36.000 medewerkers in België en wereldwijd verbinden consumenten, bedrijven en overheden door post en pakjes aan huis te leveren en logistieke e-commerce diensten te verlenen. We creëren duurzame waarde op lange termijn voor onze klanten en aandeelhouders en dat met respect voor mens en planeet. In 2023 bedroegen onze totale bedrijfsinkomsten 4.272,2 miljoen EUR.

 

Bent u klant en heeft u een vraag of klacht?
Klik hier om ons te contacteren.

bpost
Anspachlaan 1, bus 1 - 1000 Brussel