Extra verrassingscachet voor je brieven

Extra verrassingscachet voor je brieven

Een record, glow-in-the-dark en ronde postzegels, surrealisme op z'n Belgisch, bijzondere beeldhouwwerken en de eerste cryptozegel van België: de postzegelcollectie van 2024 heeft alles in huis om te verrassen.

Filatelisten, liefhebbers van kunst, aardrijkskunde,geschiedenis en ontdekkingsreizigers zullen opgetogen zijn over de postzegelcollectie 2024. bpost onthult de 19 speciale uitgiften (gelimiteerde oplage).

De blikvangers uit collectie 2024

Dé primeur van het jaar wordt ongetwijfeld de eerste cryptopostzegel van België! En wat mag een cryptopostzegel dan wel zijn? Een cryptopostzegel bestaat uit twee delen: de fysieke postzegel en de digitale afbeelding, oftewel de "digitale tweeling". Digitale tweelingen worden geregistreerd in de blockchain en kunnen worden verzameld. Alle praktische details over de cryptopostzegel zullen op een later tijdstip worden meegedeeld.

Naast deze innovatie, markeert 2024 ook een historisch ijkpunt voor de Zegeldrukkerij van bpost. Elk jaar wordt er een gravure gemaakt voor de uitgifte rond pleinen in Belgische steden. Dit jaar ligt de focus op de pleinen van Aarlen. Het bijzondere aan deze postzegeluitgifte zit 'm in het feit dat het ​ de laatste keer zal zijn dat een blaadje werd gedrukt op de historische diepdrukpers. Het typische geluid van de vierkleurendrukpers zal niet langer te horen zijn in het gebouw.

En bpost gaat op recordjacht. Met de uitgifte rond 150 jaar Wereldpostunie doet bpost een gooi naar het record van postzegel met het meeste aantal woorden. Met -symbolisch- 2024 woorden, is de postzegel hoe dan ook een heuse krachttoer.

Volledig chronologisch overzicht:

De lancering van de collectie 2024 gaat van start op 21 januari, met postzegels die hulde brengen aan de Belgische geschiedenis en innovatie. De thema's zijn:

 • Iconische motoren. Maak kennis met de historische gemotoriseerde tweewielers van België: FN 4 cilinders 1912; Piedboeuf 1903; Socovel 1941; Gillet Sport "Tour du monde" Lt Fabry 1926 en de Saroléa Atlantic 1955.
 • De muziekkiosken van Gent, Brugge, Péruwelz, Brussel en Verviers prijken op een blaadje met originele kapvorm.
 • Een speciaal effect voor een al even speciaal thema: verrassende glaskunst. Het blaadje, dat van kleur verandert als er een transparant vel op wordt gelegd, is ontworpen in samenwerking met het Glasmuseum van Charleroi en het GlazenHuis in Lommel.
 • Ooit gehoord van bakeliet? Wel, wist je dat het ontworpen is door een Belgische uitvinder? Leo Baekeland heeft een ereplaats gekregen op een vel met diverse voorwerpen, afgewerkt met een speciale glans.

In april, op 2 april om precies te zijn, staan er drie nieuwe uitgiften op het programma.

 • Soorten die met uitsterven zijn bedreigd, worden vereeuwigd op een blaadje met bedreigd onderwaterleven. De vernis op de afbeelding en het blaadje van deze Europa-uitgifte geeft de indruk dat ze zwemmen.
 • Hoe versieren watervogels elkaar? Het baltsgedrag bij vogels is het thema van een blaadje ontworpen door Joris De Raedt.
 • Hedendaagse dans wordt geïllustreerd door 5 Belgische choreografen of gezelschappen, die talrijke internationale successen hebben behaald: Sidi Larbi Cherkaoui, Anne Teresa De Keersmaeker, Alain Platel, Michèle Noiret en Compagnie Mossoux-Bonté.

Op 10 juni worden 4 speciale postzegels te koop aangeboden.

 • “Victory. Together we’ll make history”. De Olympische Zomerspelen van 2024 vinden plaats van 26 juli tot 11 augustus 2024 in Parijs. Om zijn steun aan de Belgische atleten te betuigen, heeft bpost een vel ontworpen met het speciale symbool dat voor het Belgische Embrace-team werd gecreëerd.
 • De belangrijkste vertegenwoordiger van het impressionisme in België, Emile Claus, ook wel bekend als de meester van het licht, is de ster van een speciale serie met 10 van zijn werken in een zelfklevend boekje.
 • 150 jaar Wereldpostunie, dat is toch een uitgifte waard? En voor de gelegenheid een recordpoging: 2024 woorden op één postzegel! ​
 • Flora van Brecht Evens brengt een vleugje poëzie en lente in de albums en op de brieven.

To infinity, and beyond! vanaf 26 augustus 2024.

 • Post gericht aan het Universum kan best worden gefrankeerd met een postzegel met speciale ronde kapvorm. Het postzegelblaadje ziet eruit als een gigantische postzegel. ​ Rond de James Webb-telescoop zweven diverse hemellichamen zoals Venus, Mars, de aarde en de maan.
 • Hoe beter de lumineuze aard van de natuur te belichten dan met glow-in-the-dark inkt? Vijf verschillende postzegels schitteren in het donker.
 • Een sculptuur van de "Fantastieke Tom Frantzen", met bronskleurige reliëfdruk, is de ster van de correspondentie.
 • Speciale perforatie-effecten voegen diepte toe aan het blaadje dat "100 jaar surrealisme in Belgiëque" in de kijker zet!

Op 21 oktober volgen de laatste 4 uitgiften van het jaar.

 • De uitgifte “Fluisterende sterren” is een warme herinnering aan engeltjes die te vroeg zijn heengegaan. Perinatale rouw (het verlies van een baby in de baarmoeder of kort na de geboorte), vaak nog een taboeonderwerp, krijgt met deze postzegel een plaats om het thema bespreekbaarder te maken.
 • De eerste Belgische cryptozegel
 • Pleinen van Aarlen
 • En laten we ook de kerstpostzegels van België en Europa niet vergeten, die ook vanaf 21 oktober verkrijgbaar zijn. Het thema van dit jaar is "Vrolijke kerstdiertjes", een cartoonversie van vriendelijke rendieren

Tot slot is de blauwe kiekendief, die afgebeeld staat op de verkiezingspostzegel, het werk van André Buzin. Hij wordt vanaf 02/04/2024 te koop aangeboden. ​ Het thema van het nieuwe boekje met 50 postzegels van de hand van Marijke Meersman is bladvormen. Het gaat op 10 juni in de verkoop.

De illustraties van de postzegels zijn te bekijken op https://press.bpost.be/media/album/23733. Alle postzegels zijn vanaf de datum van uitgifte te koop op https://eshop.bpost.be/nl.

Veerle Van Mierlo Woordvoerster (enkel voor journalisten), bpostgroup

 
 


 

 

 

Over bpost

Over bpostgroup

bpost is het belangrijkste postbedrijf in België en een groeiende partner voor pakjes- en omni-commercelogistiek in Europa, Noord-Amerika en Azië. Onze 36.000 medewerkers in België en wereldwijd verbinden consumenten, bedrijven en overheden door post en pakjes aan huis te leveren en logistieke e-commerce diensten te verlenen. We creëren duurzame waarde op lange termijn voor onze klanten en aandeelhouders en dat met respect voor mens en planeet. In 2022 bedroegen onze totale bedrijfsinkomsten 4.397,5 miljoen EUR.

Bent u klant en heeft u een vraag of klacht?
Klik hier om ons te contacteren.

bpost
Anspachlaan 1, bus 1 - 1000 Brussel