Inwoners van Luik krijgen voortaan hun post en pakjes uitstootvrij bezorgd

Inwoners van Luik krijgen voortaan hun post en pakjes uitstootvrij bezorgd

bpost vat een nieuw tijdperk aan van duurzame leveringen: meer dan 90% van de gewone rondes in Luik zijn milieuvriendelijk.

Dankzij een wagenpark van 128 elektrische bestelwagens en een netwerk van 69 afhaalpunten in de stad is de levering van post en pakjes aan de inwoners van Luik (met postcode 4000, 4020 of 4030) vanaf nu groen en uitstootvrij. Na Seraing, Verviers en Eupen zijn het stadscentrum en de wijk Outremeuse in Luik nu volwaardige Ecozones.

Bijna 90% van de rondes in 4000 Luik is al uitstootvrij! Met andere woorden, 74 postbodes verplaatsen zich op een milieuvriendelijke manier, met e-vans of te voet. Niet alleen worden onze rondes groener, ook wordt de levering van pakjes in de binnenstad duurzamer dankzij de ingebruikname van een groter voertuig. Voor de bewoners van postcode 4020 is 100% van de rondes milieuvriendelijk. Voor postcode 4030 worden zo goed als alle gewone diensten uitstootvrij uitgevoerd. Zo zullen we geleidelijk aan alle gewone rondes uitstootvrij maken naarmate de nieuwe e-vans worden geleverd. ​ ​

Pakjesautomaat

Een Ecozone herken je aan de ​ uitstootvrije postbezorging en een dicht netwerk van afhaalpunten (postkantoren, postpunten, pakjespunten en pakjesautomaten). Er kwamen negen nieuwe pakjesautomaten bij in het bestaande netwerk. De inwoners van het stadscentrum en de wijk Outremeuse van Luik kunnen hun pakjes overdag of 's nachts nu altijd te voet of met de fiets afhalen in een van de 23 automaten die ze binnen een straal van maximaal 400 meter rond hun woning vinden.

Het netwerk bevat nu 69 afhaalpunten die strategisch verspreid liggen in de 'Cité ardente' met een optimale bereikbaarheid van de postkantoren, postpunten, pakjespunten en pakjesautomaten. Die bijkomende automaten helpen niet alleen de ecologische voetafdruk van het bedrijf te verkleinen, maar bieden de inwoners ook meer flexibiliteit, waarbij ze hun pakjes gemakkelijker kunnen ontvangen en verzenden.

Sébastien Leroy, projectverantwoordelijke Urban Logistics bij bpost: "bpost wil tegen 2025 50% van zijn leveringen op een duurzame manier uitvoeren. Stadslogistiek is een belangrijk aandachtspunt en de stad Luik is een strategisch belangrijk gebied voor ons. Dankzij het gebruik van elektrische voertuigen en de versterking van het netwerk van afhaalpunten bieden we de inwoners een gemakkelijke en milieuvriendelijke leveringsoplossing."
Volgens Willy Demeyer, burgemeester van Luik, "staat de aanwezigheid van nabijheidsdiensten in het hart van onze wijken garant voor sociale cohesie tussen de bewoners." Dat dat op een ecologische manier kan, is uiteraard een pluspunt, waar we erg blij mee zijn".

 

Enkele cijfers over de leveringen in Luik

Aantal elektrische voertuigen: ​ 128

Aantal rondes: ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ 153 rondes te voet of met gemotoriseerde voertuigen (totaalaantal rondes voor de postcodes 4000/4020/4030/4031/4032)

Een netwerk van 69 afhaalpunten, verspreid over de postcodes 4000/4020/4030/4031/4032 ​ ​

  • 9 postkantoren
  • 23 pakjesautomaten ​
  • 37 postpunten en pakjespunten ​

Er is dus altijd een afhaalpunt binnen een straal van 400 meter, zowel in het stadscentrum als in de wijk Outremeuse.

Persdienst
Persdienst MULTI - Anspachlaan 1 bus 1, 1000 Brussels

 

 

Over bpost

Over bpostgroup

bpost is het belangrijkste postbedrijf in België en een groeiende partner voor pakjes- en omni-commercelogistiek in Europa, Noord-Amerika en Azië. Onze 36.000 medewerkers in België en wereldwijd verbinden consumenten, bedrijven en overheden door post en pakjes aan huis te leveren en logistieke e-commerce diensten te verlenen. We creëren duurzame waarde op lange termijn voor onze klanten en aandeelhouders en dat met respect voor mens en planeet. In 2023 bedroegen onze totale bedrijfsinkomsten 4.272,2 miljoen EUR.

 

Bent u klant en heeft u een vraag of klacht?
Klik hier om ons te contacteren.

bpost
Anspachlaan 1, bus 1 - 1000 Brussel