Koninklijke verrassingen voor de postzegelcollectie 2023

Koninklijke verrassingen voor de postzegelcollectie 2023

België is uniek en origineel. De nieuwe postzegelcollectie houdt het grotendeels Belgisch en brengt een ode aan de diversiteit en de inclusie. Nieuwe koninklijke beeltenissen, het frietkot, breakdance, Belgisch architecturaal erfgoed, Cobra, de mensenrechten en vrede zijn enkele van de thema’s die aan bod komen op de beperkte uitgiftes die in 2023 zullen worden verkocht.

Koningin Mathilde en koning Filip zijn de blikvangers van de collectie van 2023. De postzegels met hun beeltenis zullen pas worden onthuld bij de 50ste verjaardag van Hare Majesteit de Koningin, op 20 januari 2023, en op het ogenblik dat koning Filip 10 jaar op de troon zit, op 12 juni 2023.

bpost stelt vandaag zijn nieuwe postzegelcollectie voor 2023 voor. Zoals elk jaar gaan de beperkte postzegeluitgiftes terug in de geschiedenis en dragen ze hoop uit. Eens te meer zetten ze België en zijn unieke erfgoed in de kijker.

Gelukkige 50ste verjaardag H.M. ​ de Koningin (uitgifte: 23 januari 2023)

Op 20 januari 2023 viert koningin Mathilde haar vijftigste verjaardag. Een symbolische verjaardag voor een vorstin die mee is met haar tijd, zich volledig inzet voor haar gezin en haar protocollaire verplichtingen ter harte neemt. En die deelneemt aan humanitaire en sociale activiteiten die haar na aan het hart liggen. ​ Om de festiviteiten nog wat meer glans te geven, hebben bpost en het Koninklijk Paleis beslist om de afbeelding van het postzegelblaadje geheim te houden tot 20 januari 2023, de dag waarop het te koop zal worden aangeboden.

10 jaar Koningschap Z.M. de Koning (uitgifte 12 juni 2023)

De datum van 21 juli 2013 zal in ons geheugen gegrift blijven. Op die dag nam Albert II afstand van de troon en droeg hij hem over aan zijn zoon Filip. De afbeelding van het blaadje blijft geheim tot 12 juni 2023. bpost en het Koninklijk Paleis zullen deze bijzondere uitgifte dan onthullen op de sociale media.

Special Olympics World Games, Samen onverslaanbaar (uitgifte: ​ 12 juni 2023)

Tussen 17 en 25 juni 2023 worden in Berlijn de Paralympische Spelen georganiseerd. Zo’n 7 000 atleten uit 170 landen, waaronder België, zullen zich er met elkaar meten. Er staan 24 sportdisciplines op het programma.

De smakelijke geschiedenis van het frietkot (uitgifte: 28 augustus 2023)

Frietkoten zijn megapopulair in België, zozeer zelfs dat ze sedert 2017 deel uitmaken van het cultureel erfgoed! Deze “frietwagens” verschenen omstreeks 1838 op foren en kermissen. En om het nog was smaakvoller te maken: je kan van het postzegelblaadje een frietkot maken door het te vouwen volgens de lijnen die erop staan.

 

75 jaar Cobra (uitgifte: 23 oktober 2023)

Cobra was van 1948 tot 1951 een avant-gardebeweging van dichters en schilders uit vooral Kopenhagen, Brussel en Amsterdam. ​ De naam van deze kunstbeweging werd gevormd met de eerste letters van deze hoofdsteden, waar de meeste stichtende leden woonden. Zes werken, die in België te bezichtigen zijn, werden op de postzegels afgebeeld.

Story image

Andere uitgiftes die in 2023 zullen verschijnen

Uitgiftedatum 23 januari 2023

 • Art-nouveaujaar in Brussel
  2023 wordt het jaar van de art nouveau in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Dompel je onder in de sfeer van de art nouveau in Brussel met deze 5 postzegels die gewijd zijn aan de decoratieve kunst en juweelkunst van deze artistieke periode.
 • Grote kuuroorden van Europa – Spa
  ​Dit Belgische kuuroord, dat op de ​ UNESCO-Werelderfgoedlijst staat, en zijn bijzonderheden worden op dit postzegelblaadje in de kijker gezet.
 • Anne-Mie Van Kerckhoven ‘Klok’
  De Antwerpse kunstenares AMVK stemde ermee in dat haar werk ‘Klok’, een combinatie van een tekening en een digitale collage, wordt afgebeeld op een beperkte postzegeluitgifte.

Uitgiftedatum maandag 20 maart 2023

 • 100 jaar Sabena (uitgifte: 20 maart 2023)
  Het is intussen 100 jaar geleden. Op 23 mei 1923 werd de “Société Anonyme Belge d’Exploitation de la Navigation Aérienne”, beter bekend als Sabena, boven de doopvont gehouden. Om de 100ste verjaardag van de maatschappij (die in 2001 failliet werd verklaard) te vieren, komt bpost met een postzegeluitgifte met iconische affiches uit de succesvolle jaren van Sabena.
 • 75 jaar Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (uitgifte 20 maart 2023)
  Diversiteit is een feit. Inclusie is een keuze die bpost met trots verdedigt. Daarom wil bpost eer betuigen aan de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, die op 10 december 1948 door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties werd ondertekend. Met daarbij vooral aandacht voor artikel 1: “Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren.” ​
 • Overdekte galerijen
  ​Aan de hand van gravures worden de overdekte galerijen van ons land belicht in een bijzondere uitgifte. Maak een rondreis door België via dit blaadje: ontdek de Gemeentelijke Feestzaal in Antwerpen, de James Ensor-galerij in Oostende, de ”Passage de la Bourse” in Brussel, de Luikse Passage Lemonnier en de Noorddoorgang in Brussel.
 • Verborgen bodemleven
  Insecten, wormen en andere bodemorganismen ... In een reeks van vijf postzegels maken we kennis met de pracht van de natuur die onder onze voeten leeft. ​

Uitgiftedatum maandag 12 juni 2023

 • Vrede
  Dit thema - dat o zo belangrijk is in deze tumultueuze tijden - komt aan bod op een blaadje met postzegels bestemd voor Europa.
 • Raoul Servais, pionier van de Belgische animatiefilm
  Harpya. Sirene. Chromophobia. Nachtvlinders. Taxandria. Al die films hebben iets gemeenschappelijks: ze werden geregisseerd door Raoul Servais. Deze pionier van de animatiefilm blaast in 2023 95 kaarsjes uit. We vieren deze verjaardag met een blaadje waarop een deel van zijn werken staan.

Uitgiftedatum 28 augustus 2023

 • Wereldkampioenschap breaking (uitgifte: 28 augustus 2023)
  In 2023 vindt het wereldkampioenschap breaking plaats in Leuven. Eén jaar later, in 2024, wordt deze dans, die populair werd in de jaren tachtig, officieel een olympische discipline. bpost pikt hierop in met postzegels waarop breaking aan bod komt.
 • Pleinen van Kortrijk
  bpost zet zijn rondreis door België voort en trekt naar de mooiste pleinen van Kortrijk, aan de hand van postzegels met de pleinen aan de Broeltorens, het stadhuis, het belfort, het begijnhof en de Sint-Maartenskerk. Ook de Collegebrug en de K Tower zijn afgebeeld op het blaadje.
 • Spinnenpracht
  ​Arachnofoben, dit is niks voor jullie! De mooiste soorten van ons land zijn de sterren van dit bijzondere blaadje.

Uitgiftedatum maandag 23 oktober 2023

 • Insuline, een medische revolutie
  ​We gaan even terug in de tijd. In ​ 1923 won Frederick Banting de Nobelprijs voor Geneeskunde voor zijn ontdekking van insuline. Een blaadje van 10 postzegels is gewijd aan deze ongeëvenaarde medische ontdekking en het belang ervan.
 • Belgische iconische auto’s
  Instappen! bpost gaat terug in de tijd met 5 Belgische automobielen zoals La Jamais Contente, de Gillet Vertigo, de Minerva AL Coupé, de Imperia Roadster en de FN 1300 Sport. De reproducties van deze voertuigen op de postzegels werden met de hand gegraveerd.
 • Kerstzegels
  De kerstzegel van dit jaar is een ode aan de rijkdom van de typografie. Het samenzetten van verschillende leestekens leidt tot verrassende creaties die de kerstsfeer oproepen.

Naast deze beperkte postzegeluitgifte lanceert bpost ook permanente postzegeledities. Op de zelfklevende postzegel voor aangetekende zendingen van 2023 staat de kanoet afgebeeld. ​ Een andere vogel, de kwartel, zal de postzegels sieren die vanaf 12 juni 2023 te koop zijn.

De afbeeldingen van de postzegels zijn terug te vinden op https://press.bpost.be/media/album/19660. Vanaf hun uitgiftedatum zijn alle zegels te koop op https://eshop.bpost.be/nl.

 

Veerle Van Mierlo Woordvoerster (enkel voor journalisten), bpostgroup

 

Over bpost

Over bpostgroup

bpost is het belangrijkste postbedrijf in België en een groeiende partner voor pakjes- en omni-commercelogistiek in Europa, Noord-Amerika en Azië. Onze 36.000 medewerkers in België en wereldwijd verbinden consumenten, bedrijven en overheden door post en pakjes aan huis te leveren en logistieke e-commerce diensten te verlenen. We creëren duurzame waarde op lange termijn voor onze klanten en aandeelhouders en dat met respect voor mens en planeet. In 2023 bedroegen onze totale bedrijfsinkomsten 4.272,2 miljoen EUR.

 

Bent u klant en heeft u een vraag of klacht?
Klik hier om ons te contacteren.

bpost
Anspachlaan 1, bus 1 - 1000 Brussel