Langverwachte eerste cryptopostzegel vanaf oktober te koop bij bpost

Langverwachte eerste cryptopostzegel vanaf oktober te koop bij bpost

Vanaf 21 oktober worden voor het eerst cryptopostzegels verkocht in de eShop van bpost. Deze primeur is een gezamenlijke uitgifte met de postbedrijven van Oostenrijk (Österreichische Post), Nederland (PostNL) en Luxemburg (POST Luxembourg). Met dit project onderstreept bpost zijn drang naar innovatie.

Verzamelaars kijken er al een hele tijd naar uit: in oktober komt de eerste Belgische cryptopostzegel op de markt. Maar wat is een cryptopostzegel nu precies? Deze postzegel is zelfklevend en kan worden gebruikt voor het frankeren van poststukken met een '3 world'-waarde (niet-genormaliseerde zendingen tot 100g - rest van de wereld). Maar een cryptopostzegel bestaat uit twee delen: de fysieke postzegel en een digitale afbeelding of NFT (non-fungible token), oftewel een "digitale tweeling". Deze is toegankelijk door met je smartphone de QR-code of chip op de verpakking te scannen. Het digitale beeld wordt opgeslagen op een blockchain en kan online worden geregistreerd, verzameld en uitgewisseld.  

In de loop van september onthullen we hoe deze cryptopostzegel er uit zal zien, samen met uitleg over deze eerste uitgifte met een 'digitale tweeling' en alle details over de aankoopvoorwaarden. 

Internationale samenwerking 

Voor deze postzegel werkte bpost samen met Österreichische Post, PostNL en POST Luxembourg. Het Oostenrijkse postbedrijf is een pionier op dit gebied en lanceerde in 2019 de eerste cryptopostzegels. PostNL gaf samen met hen een eerste gezamenlijke cryptopostzegel uit in september 2022. POST Luxemburg volgde in oktober 2023. Deze initiatieven waren meteen een succes. Dit jaar wordt het een gezamenlijke postzegeluitgifte. 

Zo zagen de cryptozegels van Nederland, Luxemburg en Oostenrijk er vorig jaar uit.
Zo zagen de cryptozegels van Nederland, Luxemburg en Oostenrijk er vorig jaar uit.
Chris Peeters, CEO bij bpostgroup: "We zijn erg blij met deze eerste cryptopostzegel. Dankzij de combinatie van traditionele filatelie en blockchaintechnologie, bieden we onze klanten een nieuwe manier van postzegels verzamelen en uitwisselen die zowel veilig als innovatief is. Dit initiatief zet bovendien onze internationale samenwerking met Österreichische Post, PostNL en POST Luxembourg mooi in de verf.” 
Maurice Unck, Directeur MailNL bij PostNL: "Met trots presenteren we binnenkort de derde editie van onze Nederlandse cryptopostzegel. Mooi om onze klanten opnieuw een uniek verzamelobject aan te bieden en we verwelkomen onze zuiderburen met hun bijdrage aan deze speciale editie." 
Claude Strasser, Managing director bij POST Luxembourg: “Na het uitbrengen van onze eerste cryptopostzegel samen met onze Oostenrijkse en Nederlandse partners, kijken we uit naar deze uitzonderlijke samenwerking voor 2024. Ik vind het schitterend om bpost te mogen verwelkomen in de cryptozegel-familie.”
Mathieu Goedefroy Woordvoerder, bpostgroup

 

 

Over bpost

Over bpostgroup

bpost is het belangrijkste postbedrijf in België en een groeiende partner voor pakjes- en omni-commercelogistiek in Europa, Noord-Amerika en Azië. Onze 36.000 medewerkers in België en wereldwijd verbinden consumenten, bedrijven en overheden door post en pakjes aan huis te leveren en logistieke e-commerce diensten te verlenen. We creëren duurzame waarde op lange termijn voor onze klanten en aandeelhouders en dat met respect voor mens en planeet. In 2023 bedroegen onze totale bedrijfsinkomsten 4.272,2 miljoen EUR.

 

Bent u klant en heeft u een vraag of klacht?
Klik hier om ons te contacteren.

bpost
Anspachlaan 1, bus 1 - 1000 Brussel