Nieuwe state-of-the-art pakjessorteermachine in Antwerpen X

Nieuwe state-of-the-art pakjessorteermachine in Antwerpen X

bpost België bereidt zich grondig voor op de nakende eindejaarsperiode

De laatste 3 jaar heeft de e-commerce een steile opmars gekend. Gezien de ambitie van bpostgroup om in de komende 5 jaar een internationale industriële kampioen te worden, met stevige verankering in België, past bpost België zich als belangrijke speler op de markt aan aan de veranderende marktomstandigheden en breidt het zijn sorteercapaciteit in Antwerpen gevoelig uit. Vanaf deze maand is het eerste deel van de nieuwe pakketsorteermachine (PSM) volledig operationeel. De combinatie van de nieuwe en de bestaande machine biedt een sorteercapaciteit van 18.000 tot 20.000 pakjes per uur (wat een verdubbeling betekent), net op tijd om de drukke eindejaarsperiode te overbruggen. Het tweede deel van de nieuwe pakketsorteermachine wordt volgend jaar opgeleverd. 

Antwerpen X als pakketsorteercentrum 

Het sorteercentrum van Antwerpen X is sinds 2019 gradueel aangepast aan de daling van de brievenpost en de stijging van de pakjes. Vandaag worden vooral pakjes gesorteerd en enkel nog de brievenpost voor de regio Antwerpen. 

Gezien de marktevolutie drong een verdere uitbreiding zich op. De uitbreiding diende echter te worden gerealiseerd zonder het verlies van sorteercapaciteit tijdens de opbouw of overgang naar een nieuwe machine.

Daarom wordt de nieuwe machine in twee fasen gebouwd", vertelt Tom Geerinckx, Preparation Manager van Antwerpen X. "Onze huidige machine draait nog op volle toeren en ondertussen is het eerste deel van de nieuwe machine vorige maand in gebruik genomen. Begin 2023 beginnen we met de bouw van het tweede deel. De volledige PSM zal operationeel zijn tegen de eindejaarsperiode van 2023 en zal 20.000 pakketten per uur kunnen sorteren.”  

Pas dan zal de huidige, oudere machine ontmanteld en afgebroken worden en kan de nieuwe machine de activiteit volledig overnemen, met verhoogde capaciteit. 

De hele infrastructuur van het sorteercentrum werd tevens aangepast aan de nieuwe PSM. Het bestaande gebouw werd uitgebreid met een bijkomende 2000m². Er kwamen 19 nieuwe vrachtwagenkades (reeds in gebruik genomen eerder dit jaar) en 2 loose load conveyors (transportbanden die tot in de vrachtwagen uitgeschoven worden) om bulkproduct te ontladen en op de sorteermachine te injecteren. Veel klanten willen immers hun goederen rechtstreeks in de vrachtwagen laden, zonder pallets of containers.  

bpost past zich aan omdat de economische context verandert, maar vooral om de klanten een onberispelijke service te kunnen bieden en de werkomgeving te verbeteren. 

"De investering in het AX-sorteercentrum illustreert de ambitie van bpost om zich te positioneren als voorkeurspartner in de logistieke en e-commerce sector, met behoud van het DNA van het bedrijf en met kansen voor ontplooiing voor de medewerkers", besluit Ronald Kenens, Directeur Preparation.  
Petra De Sutter, minister van Overheidsbedrijven en Post: “Er zit meer achter een pakje dan je denkt. Iedereen ziet de pakjesbezorger in onze straten passeren maar achter die postbodes zit een hele machinerie. Het is goed dat bpost met deze nieuwe pakjesmachine zich voorbereidt op te verwachten pakjesdrukte op het einde van het jaar. We verwachten van onze overheidsbedrijven dat ze blijven innoveren en een voorbeeldrol opnemen. Deze hoogtechnologische machine is daar een voorbeeld van.” 

Feiten en cijfers van Antwerpen X 

  • Aantal chutes (glijgoten per bestemming) – van 90 naar 160 
  • Lengte transportband nieuwe PSM: > 1,2km 
  • Volledige oppervlakte AX: 55.000M², waarvan oppervlakte sorteercentrum pakjes: +/- 36.000m²  
  • Hybride sorteercentrum, zowel brieven als pakjes 
  • Pakjes voor heel België worden hier gesorteerd 
  • Automatische scanning van de pakjes: grootte, gewicht, barcode 
  • Aantal personen tewerkgesteld: +/- 425 
  • Aantal pakjes/dag: normaal tussen 75.000 en 95.000, in piekperiode: tussen 130.000 en 140.000
  • Aantal brieven/dag: tussen 1 en 1,1 miljoen  

Duurzaamheid 

Er zijn al heel wat investeringen gebeurd om het gebouw van Antwerpen X zo duurzaam mogelijk te maken. Alle verlichting werd recent vervangen door LED-verlichting, zoals in de andere sorteercentra van bpost. Er staan 3704 zonnepanelen op het dak voor een deel van het eigen stroomverbruik. En ook het afvalwater wordt gezuiverd en hergebruikt. 

Veerle Van Mierlo Woordvoerster (enkel voor journalisten), bpostgroup

 

 

Over bpost

Over bpostgroup

bpost is het belangrijkste postbedrijf in België en een groeiende partner voor pakjes- en omni-commercelogistiek in Europa, Noord-Amerika en Azië. Onze 36.000 medewerkers in België en wereldwijd verbinden consumenten, bedrijven en overheden door post en pakjes aan huis te leveren en logistieke e-commerce diensten te verlenen. We creëren duurzame waarde op lange termijn voor onze klanten en aandeelhouders en dat met respect voor mens en planeet. In 2023 bedroegen onze totale bedrijfsinkomsten 4.272,2 miljoen EUR.

 

Bent u klant en heeft u een vraag of klacht?
Klik hier om ons te contacteren.

bpost
Anspachlaan 1, bus 1 - 1000 Brussel