Nieuwe tarieven voor de postzegels en de pakjes vanaf 1 januari 2023

Nieuwe tarieven voor de postzegels en de pakjes vanaf 1 januari 2023

Op 1 januari 2023 past bpost de tarieven van zijn postzegels en bpacks aan om de stijging van de kosten door de inflatie, de loonindexeringen en het dalende postvolume deels te compenseren.

De Non-Priorpostzegel kost vanaf dan per stuk € 1,39 in plaats van € 1,19 (en € 1,36 per stuk bij aankoop van een vel van 10). De Priorpostzegel kost vanaf dan per stuk € 2,17 in plaats van € 1,89 (en € 2,14 per stuk bij aankoop van een vel van 10). ​ Ook de prijs om een pakje te verzenden stijgt. Zo zal de Mini Colis Small-eenheidsprijs (max. 1 kilo), bijvoorbeeld van € 4,60 naar € 5,60 gaan in januari 2023.

Deze herziening van de postzegeltarieven compenseert gedeeltelijk de stijging van de uitreikingskosten, die grotendeels verband houdt met de evolutie van de loonkosten, de stijging van de energieprijzen en de kosten per bezorgde brief als gevolg van de sterke daling van de postvolumes (32%* minder in de afgelopen 5 jaar) door de toename van de digitale communicatie. Met deze prijsaanpassing kunnen we elke burger een hoogwaardige universele postdienst blijven garanderen zonder subsidie van de Belgische staat.

Nieuwe tarieven voor de postzegels vanaf 1 januari 2023

Voor de zendingen binnen België bestaat er een onderscheid tussen de Prior- en de Non-Priortarieven:

Non-Priorzegel (levering binnen de drie werkdagen):

€ 1,36 (per 10) | € 1,39 ​ (per enkele zegel)

 

Priorzegel (levering de volgende werkdag):

€ 2,14 (per 10) | € 2,17 ​ (per enkele zegel)

 

In januari 2023 zal het frankeertarief voor een genormaliseerde zending die binnen Europa wordt verzonden, stijgen tot € 2,53 bij aankoop van minimaal 5 postzegels en tot € 2,65 bij aankoop van zegels per stuk.

Voor zendingen naar buiten Europa bedraagt het internationale tarief € 2,75 voor minimaal 5 postzegels en € 2,87 voor een enkele postzegel.

Meer dan 82 % van onze klanten kiest vandaag voor een Non-Priorpostzegel om zendingen te frankeren. Meer dan 99 % ​ van de klanten koopt een vel met postzegels (10 of meer) en kiest zo dus voor het laagste tarief.

De gemiddelde tariefverhoging voor 2023 van alle binnenlandse postproducten bedraagt ongeveer 12.3 %. De gemiddelde impact hiervan op het maandbudget van de gezinnen blijft heel beperkt (zo’n 37 cent per maand).

De klanten kunnen zelf de prijs van de frankering berekenen via www.bpost.be/tarieven.

Aangepaste tarieven voor de pakjes die op het einde van het jaar worden verstuurd

Ook het Mini Colis Small-tarief (max.1 kilo) stijgt. Vanaf januari 2023 zal de eenheidsprijs € 5,60 in plaats van € 4,60 bedragen. Een bpack Standard 0-2 kg versturen zal dan € 7,80 in plaats van € 6,90 kosten.

In de eindejaarsperiode tussen Black Friday en Kerstmis is het altijd heel druk in de sorteercentra, op de baan (logistiek), in het bpost-netwerk (postkantoren, postpunten, afhaalpunten, pakjesautomaten enz.) en in de uitreiking.

Om de extra kosten te compenseren die tijdens deze periode worden gemaakt en om de spreiding van de vraag buiten deze periode aan te moedigen, zal aan alle klanten een toeslag van 1 euro per pakje worden aangerekend voor de levering van pakjes in België tijdens de eindejaarspiek (tussen Black Friday en kerstdag).

* Waargenomen daling van het nettovolume van transactionele postproducten, 2016-2021

Persbericht
​Brussels, 01/12/2022 - 17:45 pm
​Gereglementeerde informatie
bpostgroup.com

 

Veerle Van Mierlo Woordvoerster (enkel voor journalisten), bpostgroup

 

 

Over bpost

Over bpostgroup

bpost is het belangrijkste postbedrijf in België en een groeiende partner voor pakjes- en omni-commercelogistiek in Europa, Noord-Amerika en Azië. Onze 36.000 medewerkers in België en wereldwijd verbinden consumenten, bedrijven en overheden door post en pakjes aan huis te leveren en logistieke e-commerce diensten te verlenen. We creëren duurzame waarde op lange termijn voor onze klanten en aandeelhouders en dat met respect voor mens en planeet. In 2023 bedroegen onze totale bedrijfsinkomsten 4.272,2 miljoen EUR.

 

Bent u klant en heeft u een vraag of klacht?
Klik hier om ons te contacteren.

bpost
Anspachlaan 1, bus 1 - 1000 Brussel