Nieuwe tarieven voor postzegels en pakjes vanaf 1 januari 2024 

Nieuwe tarieven voor postzegels en pakjes vanaf 1 januari 2024 

Op 1 januari 2024 past bpost de tarieven van zijn postzegels en pakjes aan om de stijging van de kosten door de inflatie en het dalende postvolume deels te compenseren. De non-priorzegel kost vanaf dan per stuk € 1,46 in plaats van € 1,39 (€ 1,43 per stuk bij aankoop van een vel van 10). De priorzegel zal € 2,27 per stuk kosten in plaats van € 2,17 (€ 2,24 per stuk bij aankoop van een vel van 10).  Ook de prijs om pakjes te verzenden stijgt. Als de inflatie sterker stijgt dan verwacht kunnen de tarieven in de loop van 2024 nog eens met 3% stijgen. 

Persbericht
​​Brussel, 06/10/2023 - 17:45 pm
​Gereglementeerde informatie
bpostgroup.com

 

Nieuwe tarieven voor postzegels vanaf 1 januari 2024 

Voor zendingen binnen België wordt een onderscheid gemaakt tussen een prior- en non-priortarief: 

 

Non-priorzegel (uitreiking binnen de drie werkdagen): 

€ 1,43 (per 10) | € 1,46 (per stuk) 

 

Priorzegel (uitreiking volgende werkdag): 

€ 2,24 (per 10) | € 2,27 (per stuk) 

Vanaf januari 2024 bedraagt het frankeertarief voor een genormaliseerde zending binnen Europa € 2,66 bij aankoop van minimaal 5 postzegels en € 2,78 bij aankoop per stuk.  

Voor zendingen buiten Europa bedraagt het internationale tarief € 2,88 bij aankoop van minimaal 5 postzegels en € 3 bij aankoop per stuk. 

Meer dan 82 % van onze klanten kiest vandaag voor een non-priorzegel om zendingen te frankeren. Meer dan 99% ​van de klanten koopt een vel met postzegels (10 of meer) en kiest zo dus voor het laagste tarief. 

De gemiddelde tariefverhoging voor 2024 van alle binnenlandse postproducten zal ongeveer 4,9% bedragen. De tarieven kunnen in de loop van 2024 nog eens met 3% stijgen als de spilindex in 2024 minstens twee keer overschreden zou worden. De gewogen gemiddelde stijging voor 2024 zou in dat geval 6,7% bedragen. De gemiddelde impact hiervan op het maandbudget van de gezinnen blijft heel beperkt (ongeveer 13 à 18 cent per maand). 

Ook het tarief om pakjes te verzenden stijgt. Er bestaan echter andere manieren om minder te betalen, zoals een verzendetiket online afdrukken en betalen en pakjes versturen via een van de 3000 Afhaalpunten van bpost! De klanten kunnen zelf de prijs van de frankering berekenen via www.bpost.be/tarieven

Aangepaste tarieven voor de pakjes die op het einde van het jaar worden verstuurd 

In de eindejaarsperiode tussen Black Friday en Kerstmis is het altijd heel druk in de sorteercentra, op de baan (logistiek), in het bpost-netwerk (Postkantoren, PostPunten, Afhaalpunten, Pakjesautomaten enz.) en in de uitreiking.  

Om de extra kosten te compenseren die tijdens deze periode worden gemaakt en om de spreiding van de vraag buiten deze periode aan te moedigen, wordt aan alle klanten een toeslag van 1 euro per pakje aangerekend voor de verzending van pakjes in België tijdens de eindejaarspiek (tussen Black Friday en kerstdag).  

 

Opmerking :
​Postzegels aangekocht in 2022, 2023 en eerder kunnen nog steeds worden gebruikt.  

​De waarde van de zegels wordt niet in euro uitgedrukt, maar in frankeereenheden. Voor elke bestemming (België, Europa, Rest van de wereld) bestaan er postzegels met verschillende frankeereenheden. Zegels met eenheid 1 of 2 blijven onbeperkt geldig, zelfs als de prijs stijgt. 
Fanny Mindombe Woordvoerster, bpostgroup

 

 

 

Over bpost

Over bpostgroup

bpost is het belangrijkste postbedrijf in België en een groeiende partner voor pakjes- en omni-commercelogistiek in Europa, Noord-Amerika en Azië. Onze 36.000 medewerkers in België en wereldwijd verbinden consumenten, bedrijven en overheden door post en pakjes aan huis te leveren en logistieke e-commerce diensten te verlenen. We creëren duurzame waarde op lange termijn voor onze klanten en aandeelhouders en dat met respect voor mens en planeet. In 2023 bedroegen onze totale bedrijfsinkomsten 4.272,2 miljoen EUR.

 

Bent u klant en heeft u een vraag of klacht?
Klik hier om ons te contacteren.

bpost
Anspachlaan 1, bus 1 - 1000 Brussel