Nieuwe tarieven voor postzegels vanaf 1 januari 2022

Nieuwe tarieven voor postzegels vanaf 1 januari 2022

Op 1 januari 2022 past bpost zijn tarieven voor postzegels aan. De Non Prior-zegel, die per stuk wordt gekocht, gaat van € 1,10 naar € 1,19. Voor de Priorzegel gaat de eenheidsprijs van € 1,60 naar € 1,89.

Deze herziening van de tarieven voor postzegels compenseert gedeeltelijk de stijging van de kosten per uitgereikte brief, die wordt veroorzaakt door de felle daling van de brievenpost (31 %* minder in de laatste 5 jaar), die te wijten is aan de toenemende digitale communicatie. Deze prijsaanpassing stelt ons in staat om voor elke burger een kwaliteitsvolle universele postdienst te blijven garanderen zonder subsidie door de Belgische Staat.

Nieuwe tarieven voor postzegels vanaf 1 januari 2022

Voor verzendingen binnen België wordt er een onderscheid gemaakt tussen de Prior- en Non Prior-tarieven:

  • Non Prior-zegel (uitreiking binnen de drie werkdagen):

  € 1,16 (per 10) | € 1,19 (per stuk)

  • Prior-zegel (uitreiking op de volgende werkdag):

  € 1,86 (per 10) | € 1,89 (per stuk)

Het frankeertarief voor een genormaliseerde zending die wordt verzonden binnen Europa bedraagt voortaan € 2,09 bij aankoop van minstens 5 zegels en € 2,23 bij aankoop per stuk.

Voor de zendingen die verzonden worden naar buiten Europa bedraagt het internationale tarief € 2,31 vanaf 5 postzegels en € 2,45 per stuk.

Momenteel kiest meer dan 80 % van de klanten een Non Prior-zegel om ​ zendingen te frankeren. 95 % van de klanten koopt een vel postzegels (10 of meer) en kiest dus zo voor het laagste tarief.

De gemiddelde tariefverhoging voor 2022 van alle binnenlandse postproducten bedraagt ongeveer 4,7 %.

De gemiddelde impact daarvan op het maandelijks budget van de gezinnen blijft erg beperkt, ongeveer 12 cent.

Klanten kunnen de frankeerprijzen zelf berekenen op www.bpost.be/tarieven.

 

* geschatte daling van het nettovolume voor Transactiepostproducten, 2017-2021.

Veerle Van Mierlo Woordvoerster (enkel voor journalisten), bpostgroup

 

Over bpost

Over bpostgroup

bpost is het belangrijkste postbedrijf in België en een groeiende partner voor pakjes- en omni-commercelogistiek in Europa, Noord-Amerika en Azië. Onze 36.000 medewerkers in België en wereldwijd verbinden consumenten, bedrijven en overheden door post en pakjes aan huis te leveren en logistieke e-commerce diensten te verlenen. We creëren duurzame waarde op lange termijn voor onze klanten en aandeelhouders en dat met respect voor mens en planeet. In 2023 bedroegen onze totale bedrijfsinkomsten 4.272,2 miljoen EUR.

 

Bent u klant en heeft u een vraag of klacht?
Klik hier om ons te contacteren.

bpost
Anspachlaan 1, bus 1 - 1000 Brussel