Postbode neemt afgedankt toestel mee

Postbode neemt afgedankt toestel mee

Recupel en bpost lanceren nieuwe service ‘Recupel Retour’ op de vooravond van International E-Waste Day.

Je afgedankte (kleine) elektrotoestellen meegeven aan de postbode? Dat kan voortaan als het van Recupel en bpost afhangt. Samen testen ze de komende maanden een nieuwe service ‘Recupel Retour’ in zes Belgische steden. Bedoeling is om die later in het hele land aan te bieden. Het principe is eenvoudig: telkens je een online aankoop doet, kan je bij levering door de postbode een pakje oude elektro mee teruggeven. Recupel speelt hiermee in op de groeiende onlineverkoop met thuislevering. Het is een extra service voor mensen die weinig beroep (kunnen) doen van de bestaande inzamelpunten. En is klimaatbewust bovendien, want het maakt handig gebruik van een rit die sowieso gereden wordt.

Morgen, vrijdag 14 oktober, is het International E-Waste Day. Die staat dit jaar in het teken van kleine elektroapparaten (‘small domestic appliances’). ‘Recycle it all, now matter how small’, zo luidt de slogan dit jaar. Samen met het WEEE-Forum en de collega’s in het buitenland roept Recupel mensen op om zeker ook kleine oude elektro af te geven. Denk bv. maar aan gsm’s, opladers, kabeltjes, hoofdtelefoons, smartwatches, enz. Vaak blijven net die rondslingeren in de rommelschuif of de uithoek van je kast. Of erger nog: ze worden gewoon in de vuilnisbak gegooid, zoals 11% van de mensen wel eens doet, zo bleek recent nog uit een onderzoek van Recupel. En dat is zonde, want zo gaan kostbare grondstoffen verloren in de verbrandingsoven.

Vanaf volgende week start een pilootproject in Geel, Mol, Leuven, Anderlecht, Elsene en Rixensart. Daar krijgen inwoners de mogelijkheid om hun afgedankte kleine elektrotoestellen mee te geven aan een postbode wanneer die thuis een pakje komt leveren. bpost zorgt er vervolgens voor dat het bij Recupel terechtkomt, waar alles netjes gesorteerd wordt en klaargemaakt voor hergebruik of recyclage.

De inwoners van de geselecteerde gemeenten krijgen binnenkort een infofolder met een verzendlabel in hun brievenbus. Moeilijk is het niet: je stopt de toestellen die je wil afdanken in een kartonnen doos of verzendtas met daarop het verzendlabel. ( Extra verzendlabels kunnen gedownload worden op recupel.be/retour).

Bij je eerstvolgende onlineaankoop ontvang je een leveringsmailtje van bpost. Zo weet je wanneer je de postbode mag verwachten, zodat je je pakje met oude elektro tijdig kan klaarzetten om het mee te geven.

Enkele aandachtspunten:

  • De doos waarin je je elektro steekt, moet je goed dichtmaken. Ze mag maximaal 50x30x30 cm groot zijn en 30 kilo wegen. Daar kan je al heel wat verschillende kleine elektrotoestellen in kwijt. Enkele voorbeelden: mixers, haardrogers, scheerapparaten, laptops, smartphones, hoofdtelefoons, zaklampen, boormachines, oortjes, hoofdtelefoons, opladers…
  • Wat neemt de postbode niet mee? Grote toestellen zoals koelkasten, microgolfovens of een droogkast. Hiermee kan je terecht in een recyclagepark als het niet meer werkt of in een kringloopwinkel als het wel nog werkt.
  • Haal vooraf eventuele batterijen uit je toestel. Die kan je meegeven via de inzameling van (de collega’s van) Bebat.
  • Nog extra verzendlabels nodig? Download die op recupel.be/retour.
Eric De Waet, CEO de Recupel : “Wie zijn kasten opentrekt in huis of in zijn garage, stoot op een veelvoud aan ongebruikte elektrotoestellen. Vaak zijn ze stuk of door omstandigheden niet meer nodig. Doorheen de jaren worden ze er ook niet beter op. Het is dus zonde om ze te laten rondslingeren. Je kan er anderen mee verder helpen als ze nog bruikbaar zijn. Of ze laten recycleren en de grondstoffen recupereren als ze kapot zijn. Vandaag brengen veel mensen hun toestellen al binnen bij onze inzamelpunten. Maar even vaak komt het er niet van. Daarom willen we het nog makkelijker maken en bieden we met Recupel Retour een extra ophaalservice aan.”
Chris Vansnick, Director Group Sustainability bpost : “Het project met Recupel kadert perfect in onze vernieuwde duurzaamheidsstrategie. bpost wil een leidende speler worden in de e-commerce logistiek op vlak van duurzaamheid. Eén van onze speerpunten is te werken op afval en recyclage in de e-commerce keten. Dankzij bpost zijn dicht netwerk en zijn 10.000 bezorgers die elke dag door elke straat in België rijden hebben wij een unieke rol te spellen in de circulaire economie.”
Petra De Sutter, vice-eersteminister en minister van Ambtenarenzaken, Overheidsbedrijven, Telecommunicatie en Post: “Je vangt twee vliegen in één klap: door een afgedankte broodrooster of kapotte smartphone mee te geven aan de postbode, helpen we om hun kasten en lades op te ruimen. Tegelijkertijd helpen we hiermee het milieu omdat oude spullen niet meer in de vuilniszak of op straat belanden. De postbode zorgt ervoor dat oude elektronica gescheiden wordt opgehaald en Recupel voor de verdere verwerking. We weten uit Europese cijfers dat in België bijna 55% (jaarverslag Recupel 2021) van al de afgedankte elektronica wordt gerecycleerd. Dit vernieuwende project maak het gemakkelijker voor de klant waardoor er meer elektronisch afval zal gescheiden worden en er dus meer recyclage en hergebruik zal zijn.”

 

Voor alle bijkomende informatie:

Veerle Van Mierlo Woordvoerster (enkel voor journalisten), bpostgroup

Recupel: Stijn Ombelets - woordvoerder - Mobile: +32 (0)477 50 29 29 - Mail: stijn.ombelets@recupel.be

 

 

 

Over bpost

Over bpostgroup

bpost is het belangrijkste postbedrijf in België en een groeiende partner voor pakjes- en omni-commercelogistiek in Europa, Noord-Amerika en Azië. Onze 36.000 medewerkers in België en wereldwijd verbinden consumenten, bedrijven en overheden door post en pakjes aan huis te leveren en logistieke e-commerce diensten te verlenen. We creëren duurzame waarde op lange termijn voor onze klanten en aandeelhouders en dat met respect voor mens en planeet. In 2023 bedroegen onze totale bedrijfsinkomsten 4.272,2 miljoen EUR.

 

Bent u klant en heeft u een vraag of klacht?
Klik hier om ons te contacteren.

bpost
Anspachlaan 1, bus 1 - 1000 Brussel