Postzegeldrukkerij van België opent uitzonderlijk de deuren voor 150ste verjaardag

Elk jaar drukt bpost bijna 300 Miljoen postzegels

Federaal Minister Philippe De Backer en CEO van bpost Koen Van Gerven kregen vandaag een unieke blik achter de schermen van de postzegeldrukkerij van België waar in 1869 de eerste keer een postzegel werd gedrukt en afgewerkt. 150 jaar later drukt bpost nog steeds 300 Miljoen postzegels per jaar, vaak met gebruik van zeer innovatieve technologie. 

De Belgische postzegel bestaat al sinds 1849, 20 jaar langer dan de Postzegeldrukkerij zelf. De eerste postzegels onder andere de bekende "Epauletten" van Z.M. Koning Léopold I - werden toen gedrukt in lokalen in het Brusselse Noordstation. Rond 1865 nam het brievenverkeer snel toe en het toenmalige Bestuur der Posterijen moest een aantal belangrijke wijzigingen doorvoeren om de toevoer van postzegels aan te passen aan de vraag. Naast het introduceren van een snellere en goedkopere druktechniek, de diepdruk, verhuisde de drukkerij van het Brusselse Noordstation naar Mechelen. Een cruciale locatie in het toenmalige spoornetwerk met een snelle verbinding naar Brussel. Tot op vandaag vinden we de postzegeldrukkerij van bpost in Mechelen, nu in de industriezone Mechelen Zuid.

De drukkerij vandaag, van 3D printtechnieken tot chocoladepostzegels 

De drukkerij maakt vandaag niet enkel gebruik van de klassieke druktechnieken, ook innovatieve en hoogtechnologische technieken worden uitgeprobeerd. Denk maar aan de postzegel die smaakt en ruikt naar echte Belgische chocolade, een wereldprimeur enkele jaren geleden. Maar ook postzegels met 3D effect en Augmented Reality werden de voorbije jaren gedrukt in Mechelen. Door de komst en optimalisatie van de digitale druk kan iedereen ook een persoonlijke postzegel laten drukken, met een eigen foto of tekening. Postzegeldruk blijft dus in volle ontwikkeling.

Buitenlandse postzegels met een Belgisch tintje

De drukkerij blijft niet enkel belangrijk voor bpost, ook heel wat buitenlandse postale operatoren rekenen op ons land voor hun postzegels. Postzegels in onder andere Luxemburg, Portugal, Gibraltar en Guernsey hebben een Belgisch tintje. Vooral speciale edities worden aan de Belgische postzegeldrukkerij uitbesteed, vanwege de flexibiliteit en uitstekende kwaliteit die bpost kan leveren.

2019, een jubileumjaar met een speciale postzegeluitgifte

De drukkerij viert haar 150ste verjaardag met de uitgifte van een speciale postzegeluitgifte, het gaat om een ontwerp met de allereerste postzegels die gedrukt en afgewerkt werden in de drukkerij. Op de drie postzegelblaadjes wordt telkens een andere druktechniek toegepast.

Enkele weetjes over 150 jaar postzegeldrukkerij

  • De drukkerij produceerde minstens 45 Miljard postzegels de voorbije jaren. 
  • Waarvan jaarlijks 10 à 15 Miljoen voor andere postale operatoren.
  • En dit alles met vandaag een 50-tal medewerkers en 35 machines voor productie en afwerking.
  • De "Omgekeerde Dendermonde" is de meest waardevolle postzegel uit de Belgische geschiedenis en staat in de top 10 van duurste postzegels ter wereld. Op de eerste plaats staat "De British Guiana 1c Magenta", de postzegel heeft een geschatte marktwaarde van 9 Miljoen Euro. 
  • In 2014 behaalde de drukkerij een officieel wereldrecord in The Guinness Book of Records met de meeste woorden op één postzegel (606). 
  • Steeds vaker bestellen klanten een postzegel met een eigen foto of tekening, in 2019 stegen de bestellingen zelfs met 30%.
Over bpost

Over bpostgroup

bpost is het belangrijkste postbedrijf in België en een groeiende partner voor pakjes- en omni-commercelogistiek in Europa, Noord-Amerika en Azië. Onze 36.000 medewerkers in België en wereldwijd verbinden consumenten, bedrijven en overheden door post en pakjes aan huis te leveren en logistieke e-commerce diensten te verlenen. We creëren duurzame waarde op lange termijn voor onze klanten en aandeelhouders en dat met respect voor mens en planeet. In 2022 bedroegen onze totale bedrijfsinkomsten 4.397,5 miljoen EUR.

Bent u klant en heeft u een vraag of klacht?
Klik hier om ons te contacteren.

bpost
Anspachlaan 1, bus 1 - 1000 Brussel