Postzegeltarieven blijven ongewijzigd in 2017

bpost heeft vandaag akte genomen van de beslissing van de Belgische postale regulator ("BIPT") om de voorgestelde 2017 tariefverhoging voor postzegels niet goed te keuren. Dit betekent dat de tarieven voor postzegels ongewijzigd blijven dit jaar.

bpost is overtuigd dat de voorgestelde prijsverhoging juridisch en economisch gerechtvaardigd is. De voorgestelde prijsverhoging voor de postzegels is redelijk, onder meer rekening houdend met de inflatie en de verwachte verdere daling van de briefvolumes. Verder blijft deze prijsverhoging, zoals de voorbije jaren, ver beneden het maximum toegestaan door de wettelijke "price cap" formule die de betaalbaarheid toetst. De tarieven in België en de voorgestelde prijsverhoging liggen bovendien onder het Europese gemiddelde (zie tabel). In de voorbije tien jaar werd de postzegelprijs ook minder verhoogd dan in andere Europese landen.

 

Het BIPT stelt vast dat de tarieven voor postzegels betaalbaar zijn en dus het principe van de "price cap" respecteren, alsook de beginselen van niet discriminatie, transparantie en uniformiteit. Maar de regulator is van oordeel dat de prijsverhoging niet in lijn is met het principe van  "kostenoriëntering". In deze beslissing heeft de regulator voor het eerst en op abrupte wijze het begrip "kostenoriëntering" gedefinieerd, weliswaar zonder een grondige impactanalyse uit te voeren.

 

bpost betreurt deze beslissing en is van mening dat ze in strijd is met de Belgische en Europese wetgeving.  Bovendien is het besluitvormingsproces duidelijk niet in lijn met de Europese "betere regelgeving" richtsnoeren. Daarom bestudeert het bedrijf de beslissing in detail en zal dan ook alle mogelijke juridische stappen nemen om ze aan te vechten.

 

Ondanks de geweigerde tariefverhoging voor postzegels heeft bpost haar tarieven op andere producten van de binnenlandse post verhoogd op 1 januari 2017. Daarmee bedraagt de gemiddelde tariefverhoging voor 2017 ten opzichte van alle producten van de binnenlandse post ongeveer 1,5% in het totaal.

 

Voor verdere inlichtingen:

 

Baudouin de Hepcée (voor journalisten en investeerders): + 32 (0)476 49 69 58

Barbara Van Speybroeck (voor journalisten): + 32 (0)476 51 79 29

[email protected]

 

Saskia Dheedene (voor investeerders): +32 (0)2 276 76 43

[email protected]

 

Investeerders
Over bpost

Over bpost group

bpost is het belangrijkste postbedrijf in België en een groeiende partner voor pakjes- en omni-commercelogistiek in Europa, Noord-Amerika en Azië. Onze 36.000 medewerkers in België en wereldwijd verbinden consumenten, bedrijven en overheden door post en pakjes aan huis te leveren en logistieke e-commerce diensten te verlenen. We creëren duurzame waarde op lange termijn voor onze klanten en aandeelhouders en dat met respect voor mens en planeet. In 2021 bedroegen onze totale bedrijfsinkomsten 4.333,7 miljoen EUR.

Bent u klant en heeft u een vraag of klacht?
Klik hier om ons te contacteren.

bpost
Anspachlaan 1, bus 1 - 1000 Brussel