Shoppen buiten de EU kan veilig en snel bij de grote webshops

Shoppen buiten de EU kan veilig en snel bij de grote webshops

Sinds 1 juli 2021 is er geen btw-vrijstelling meer voor de invoer van goederen met een waarde van 22 euro of minder die in de EU worden ingevoerd, ook bij een online aankoop. bpost doet 6 maanden na de invoering van die regels een aantal vaststellingen.

Status na invoering BTW op pakjes <22 euro sinds 1 juli 2021 

 • 90% van de internationale webshops heeft zich laten registreren in het één-loket systeem, dat wil zeggen dat ze automatisch BTW in rekening brengen bij het uitchecken.
  • Kopen bij een geregistreerd webshop betekent een vlotte doorstroming van het pakket, snelle levering en geen extra inklaringskosten.
 • Bij aankopen bij de 10% niet-geregistreerde webshops, is elke pakjesdienst verplicht de pakjes individueel in te scannen, de inhoud te controleren (of bij het ontbreken daarvan de informatie over de inhoud op te vragen bij de webshop of de koper), de BTW te berekenen en dat bijkomende bedrag op te vragen. Mogelijk volgt daarna nog een douanecontrole.  
  • Voor die verschillende handelingen rekent bpost een extra inklaringskost aan. Door het doorlopen van de verschillende controles, zal de levering eveneens iets langer op zich laten wachten.
  • 70% van de consumenten begrijpt de extra kost en betaalt deze tijdig.
  • Van de 30% van de consumenten die de extra kost niet betalen, gaat het in 97% van de gevallen over een gebrek aan informatie over de inhoud van het pakket. Wanneer deze niet duidelijk is aangegeven op het pakket, moet bpost die informatie opvragen aan verzender, of bestemmeling. Indien deze daar niet op reageren, wordt het pakje terug gestuurd naar de verzender.
  • Voor bpost is het aantal pakjes dat op dergelijke wijze dient te worden behandeld vermenigvuldigd met 20 sinds de invoering van de nieuwe regelgeving. 
 • De meest gestelde vragen aan de klantendienst over de buitenlandse pakjes gaan over: 
  • Waar is mijn pakje? – opgelet: een tracking nummer is noodzakelijk om een antwoord te kunnen krijgen op die vraag! 
  • 26% van de vragen gaan over betwistingen, en de helft daarvan over geschenken. Wanneer het effectief over een geschenk gaat dient men geen BTW te betalen en kan men op eenvoudige wijze de betalingsaanvraag betwisten in de Mybpost app of in de Track & Trace.  

Weetje: bpost stelde vast dat in 90% van de pakjes waarop staat aangegeven dat het over een geschenk gaat dit niet het geval is. Webshops proberen op deze manier de BTW te ontduiken. 

Olivier Leruth, Executive Vice President Cross Border Europe & Asia bij bpost: “De invoering van de nieuwe wetgeving op 1 juli 2021 betekende een belangrijke verandering, zowel voor de consumenten, als voor de pakjesbehandelaars. Vandaag kunnen we zeggen dat het proces vlot verloopt.  De meeste grote internationale webshops (zoals AliExpress, Amazon, E-bay en Wish) voldoen ondertussen aan de nieuwe EU-wetgeving en douaneregels. Je kan er dus met een gerust hart shoppen, zonder risico op extra kosten. Je kan dat trouwens makkelijk controleren: als er in je winkelmandje staat dat de btw inbegrepen is, dan zit je safe! Wij zullen er bij bpost voor zorgen dat de pakjes tijdig ter bestemming worden gebracht.” 

Hoe een geregistreerde webshop herkennen?:  

Extra tips voor shoppen buiten de EU:  

Veerle Van Mierlo Woordvoerster (enkel voor journalisten), bpostgroup

 

Over bpost

Over bpostgroup

bpost is het belangrijkste postbedrijf in België en een groeiende partner voor pakjes- en omni-commercelogistiek in Europa, Noord-Amerika en Azië. Onze 36.000 medewerkers in België en wereldwijd verbinden consumenten, bedrijven en overheden door post en pakjes aan huis te leveren en logistieke e-commerce diensten te verlenen. We creëren duurzame waarde op lange termijn voor onze klanten en aandeelhouders en dat met respect voor mens en planeet. In 2023 bedroegen onze totale bedrijfsinkomsten 4.272,2 miljoen EUR.

 

Bent u klant en heeft u een vraag of klacht?
Klik hier om ons te contacteren.

bpost
Anspachlaan 1, bus 1 - 1000 Brussel