bpost breidt zijn groene vloot uit met 22 nieuwe dubbeldektrailers

bpost breidt zijn groene vloot uit met 22 nieuwe dubbeldektrailers

Op weg naar een duurzamere logistiek: dankzij de nieuwe Double Deck Trailers (DDT) worden leveringen vanaf de eerste kilometer alweer een beetje groener.

Dit jaar gaat bpost nog een stapje verder in zijn ecologische transitie met 22 bijkomende dubbeldekopleggers. Het bedrijf bezat er al 16, waarvan 5 met zonnepanelen. Eind 2024 zullen er dus zo'n 38 dubbeldektrailers rondrijden.

In 2020 werd bij bpost dit nieuwe type van oplegger met een herkenbare groene opdruk in gebruik genomen. Zij vervangen de standaardopleggers en maken het mogelijk om het aantal ritten en afgelegde kilometers tegen 2030 met 30% en tegen 2040 met zelfs 40 % te verminderen! Deze DDT's kunnen op één rit immers 60% meer pakjes en post vervoeren dan de grote opleggers die momenteel in gebruik zijn. ​

De 22 dubbeldektrailers zijn uitgerust met geavanceerde opties. Ze hebben allemaal een beweegbare laadvloer en zonnepanelen op het dak die de energie leveren voor de laadvloer en laadklep.

Steeds meer groene voertuigen

Het wagenpark van bpost past zich geleidelijk aan de veranderende maatschappij aan. Voor de 'first mile'*-levering en het transport over grotere afstanden heeft bpost geïnvesteerd in een elektrische vrachtwagen, de eerste in de vloot! Die zou in september moeten worden geleverd.

Op dit moment bestaat de vloot uit 345 trekkers en 276 vrachtwagens. 

  • Van deze voertuigen rijden er 50 op LNG (de rest heeft een dieselmotor). 
  • We vernieuwen de vloot geleidelijk om te voldoen aan de hoogste Euro-norm. 

Tot slot, vandaag (maart 2024), beschikt bpost over 349 trailers (opleggers), waarvan 16 DDT's. Tegen het einde van het jaar zullen er in het totaal 38 DDT's zijn. Tegen 2030 wil bpostgroup meer dan 100 dubbeldekkertrailers aankopen.

Voor de laatste-kilometerlevering (last mile*, door postbodes en distributeurs), beschikt het bedrijf momenteel over een uitgebreide vloot voertuigen met een nul- of lage koolstofvoetafdruk:

7.550 duurzame voertuigen (45% van het operationele wagenpark), waaronder

  • 2.800 fietsen en 2.550 elektrische fietsen (500 met eTrailer),
  • 1.850 elektrische bestelwagens,
  • 350 elektrische driewielscooters.

bpostgroup wil namelijk een referentie worden op het vlak van duurzaamheid. Dankzij al deze voertuigen, waarvan het aantal de komende jaren zal toenemen, speelt bpost een voortrekkersrol bij het bevorderen van duurzame logistiek. Deze overgang naar een groenere transportvloot is cruciaal om een van onze doelen te bereiken: onze CO2-uitstoot met 55% verminderen tegen 2030 en de 'last mile'-levering 100% uitstootvrij maken.

*first-mile : het transport van sorteercentra naar distributiecentra
​** last-mile : de eindaflevering bij de klant

Veerle Van Mierlo Woordvoerster (enkel voor journalisten), bpostgroup

 

 

 

Over bpost

Over bpostgroup

bpost is het belangrijkste postbedrijf in België en een groeiende partner voor pakjes- en omni-commercelogistiek in Europa, Noord-Amerika en Azië. Onze 36.000 medewerkers in België en wereldwijd verbinden consumenten, bedrijven en overheden door post en pakjes aan huis te leveren en logistieke e-commerce diensten te verlenen. We creëren duurzame waarde op lange termijn voor onze klanten en aandeelhouders en dat met respect voor mens en planeet. In 2023 bedroegen onze totale bedrijfsinkomsten 4.272,2 miljoen EUR.

 

Bent u klant en heeft u een vraag of klacht?
Klik hier om ons te contacteren.

bpost
Anspachlaan 1, bus 1 - 1000 Brussel