bpost maakt de zeelucht nog zuiverder in Oostende

bpost maakt de zeelucht nog zuiverder in Oostende

Eerste emissievrije pakjesleveringen aan zee

bpost reikt vanaf nu pakjes en brieven op een milieuvriendelijke manier uit in kuststad Oostende, dankzij een groene vloot van fietsen met aanhangwagen en elektrische bestelwagens. De 70.000 inwoners van de kuststad genieten op deze manier permanent van nog zuiverdere zeelucht.

bpost lanceert in meer en meer steden duurzame leveringen van kranten, pakjes en brieven. Oostende wordt de eerste stad aan zee waar de leveringen zonder CO2-uitstoot gebeuren. Dankzij de volledige elektrificatie van het wagenpark vertrekken alle postbodes in postcode 8400 met een duurzaam vervoermiddel uit het distributiecentrum. De vernieuwde vloot bestaat op dit moment uit 35 elektrische bestelwagens en 15 fietsen met aanhangwagen. Het aantal fietsen zal in de komende maanden nog verder toenemen.

Claudia Poldervaart, postbode in Oostende: “Na jaren met een dieselmotor te hebben gereden, was het eerst wat wennen aan mijn nieuwe elektrische fiets. Vooral leren manoeuvreren met de aanhangwagen was een hele aanpassing. Na enkele dagen was ik er al volledig mee vertrouwd. Nu wil ik met geen ander voertuig meer uitreiken, en zeker niet in het centrum.

Autoluwe stadskern voor meer veiligheid

Voor 41.000 inwoners in het stadscentrum worden de rondes bijna exclusief uitgevoerd met elektrische fietsen met aanhangwagen. In steden is dat ideaal om vlot te kunnen bewegen in drukke voetgangers- en fietszones. Enkel voor grotere pakketten gebruikt bpost nog elektrische bestelwagens. Het aantal gereden kilometers met een motorvoertuig in de stadskern wordt hierdoor fors teruggedrongen. Deze autoluwe aanpak in de stadskern zorgt voor een betere luchtkwaliteit en een veiligere omgeving voor alle buurtbewoners van het centrum.

In Oostende is tevens een Microhub voorzien, een extra bevoorradingsplaats in het centrum. Die is noodzakelijk omdat de postbodes, wanneer ze uit het distributiecentrum met een geladen aanhangwagen vertrekken, soms niet alle pakjes voor hun ronde kunnen meenemen. In de Microhub kunnen ze hun aanhangwagen opnieuw bijvullen om hun ronde te kunnen afwerken zonder zich opnieuw naar het distributiecentrum te moeten begeven.

Jochem Vincke, Mail Center Manager Oostende: “Met 70.000 inwoners is Oostende op dit moment één van de grootste emissievrije zones bij bpost. Bovendien merken we in de vakantieperiodes een toename van tweedeverblijvers en toeristen, en dus ook van pakjes. Iedereen heeft dus baat bij de vergroening van ons wagenpark want mensen komen niet enkel naar de zee om online te shoppen maar vooral om te genieten van de gezonde zeelucht.”

Duurzaamheid met dezelfde kwaliteit

bpost wil zijn ecologische voetafdruk verkleinen en tegelijk snelle en efficiënte leveringen garanderen. Het bedrijf is steeds op zoek naar manieren om de logistieke processen duurzamer te maken. Daarbij zijn Ecozones, of uitstootvrije leveringsgebieden, een belangrijke manier om de levering van pakjes ecologischer te maken. In Vlaanderen vult Oostende de huidige lijst emissievrije steden aan, maar ook in Wallonië wordt dezelfde aanpak gevolgd. Vandaag krijgen onze zuiderburen er met Seraing eveneens een nieuwe emissievrije stad bij. Zo zet bpost zijn strijd tegen de klimaatverandering verder door in te zetten op duurzame initiatieven zoals groene leveringen in een steeds groter aantal steden in het hele land.

Enkele kerncijfers voor Oostende

  • 70 postbodes voor 50 duurzame rondes

Groene bpost-vloot van:

  • 35 elektrische bestelwagens
  • 15 elektrische fietsen met aanhangwagen
  • 42 laadpalen

Netwerk met 20 Afhaalpunten voor pakjes:

  • 1 Postkantoor
  • 7 Postpunten
  • 7 Pakjespunten
  • 5 Pakjesautomaten
Veerle Van Mierlo Woordvoerster (enkel voor journalisten), bpostgroup
Fanny Mindombe Woordvoerster, bpostgroup

 

Over bpost

Over bpostgroup

bpost is het belangrijkste postbedrijf in België en een groeiende partner voor pakjes- en omni-commercelogistiek in Europa, Noord-Amerika en Azië. Onze 36.000 medewerkers in België en wereldwijd verbinden consumenten, bedrijven en overheden door post en pakjes aan huis te leveren en logistieke e-commerce diensten te verlenen. We creëren duurzame waarde op lange termijn voor onze klanten en aandeelhouders en dat met respect voor mens en planeet. In 2023 bedroegen onze totale bedrijfsinkomsten 4.272,2 miljoen EUR.

 

Bent u klant en heeft u een vraag of klacht?
Klik hier om ons te contacteren.

bpost
Anspachlaan 1, bus 1 - 1000 Brussel