bpost pakt uit met wereldrecord naar aanleiding van 150 jaar Wereldpostunie (UPU)

bpost pakt uit met wereldrecord naar aanleiding van 150 jaar Wereldpostunie (UPU)

Unieke postzegel met 2024 woorden in microtekst

De Wereldpostunie (Union Postale Universelle – UPU) viert dit jaar haar 150e verjaardag. Dat vroeg om een bijzondere postzegel en dus ontwierp het team van Philately & Stamps Printing van bpost een speciale en gelimiteerde herdenkingspostzegel. De tekst op deze bijzondere postzegel telt 2024 woorden, wat meteen goed is voor een wereldrecord.

"We zijn bijzonder trots dat we deze historische verjaardag kunnen vieren met een dergelijk typografisch hoogstandje", glundert Xavier Clabots, hoofd Filatelie bij bpost. "Zoveel woorden op zo'n kleine oppervlakte leesbaar houden, was een ongelofelijke uitdaging, maar ons team is er glansrijk in geslaagd."

Op de postzegel, die werd ontworpen door Geert Wille, postzegelontwerper bij bpost, staan een wereldkaart en een brief die wordt bezorgd. Die staan symbool voor eenheid en internationale communicatie. Er staat ook een microtekst* met de statuten van de UPU op, waarin de regels voor een efficiënte uitwisseling van post tussen de verschillende aangesloten landen zijn vastgelegd. Dit design miniatuurwerkje weerspiegelt het blijvende belang en de relevantie van de UPU in de internationale postsector.

Het validatieproces voor het record was erg streng. Het aantal woorden werd nauwkeurig geteld en gecontroleerd op 14 en 15 maart in aanwezigheid van gerechtsdeurwaarder Marc Vermeulen. De voorbereidingen en de telling werden gefilmd om de transparantie volledig te garanderen. Het record wordt officieel erkend door GUINNESS WORLD RECORDS™ ​ op 10 juni 2024, de dag van de verkoop.

Het vorige record van bpost dateert van 2014 voor Vrouwendag. Toen ging het om 606 woorden.

De postzegels zijn in voorverkoop op 7 en 8 juni bij Brabantfil24.be, Trademart Brussel. Daarna zijn ze te koop in de filaboetiek van bpost en op eshop.bpost.be vanaf 10 juni.

Voorverkoop en eerste afstempelingen:

 • Vrijdag 7 en zaterdag 8 juni 2024 op het Nationaal Kampioenschap voor Filatelie, Brabantfil24.be - Trademart BRUSSELS, Atomiumlaan - ingang parking 1, 1020 Brussel
 • Maandag 10 juni 2024 in de filaboetiek- Postkantoor De Brouckère - Lakenstraat 1, 1000 Brussel

Eerstedagafstempeling: Maandag 10 juni 2024 in de Filaboetiek in Brussel Details van de postzegel:

 • Uitgiftedatum: 10 juni 2024
 • Grafisch ontwerper: Geert Wille
 • Aantal woorden: 2024
 • Thema: 150 jaar UPU
 • Prijs voor een vel: € 14,40
 • Zegelformaat: 40 mm x 30 mm
 • Velformaat: 222 mm x 156 mm
 • Oplage: 15510 vellen
 • Drukproces: offset

* Microtekst: Tekst die kleiner dan 1 puntgrootte wordt afgedrukt en alleen leesbaar is met een vergrootglas. Microtext biedt aanvullende beveiliging voor facturen, coupons en andere fraudegevoelige toepassingen.

Over de Wereldpostunie

De Wereldpostunie (Universal Postal Union, UPU) is een gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties die verantwoordelijk is voor het coördineren van internationale postdiensten en -systemen. Zij werd opgericht op 9 oktober 1874 en heeft sindsdien een cruciale rol gespeeld in het vergemakkelijken van de uitwisseling van post tussen landen. De UPU telt vandaag 192 leden. - meer informatie vindt u hier.

Veerle Van Mierlo Woordvoerster (enkel voor journalisten), bpostgroup

 

 

Over bpost

Over bpostgroup

bpost is het belangrijkste postbedrijf in België en een groeiende partner voor pakjes- en omni-commercelogistiek in Europa, Noord-Amerika en Azië. Onze 36.000 medewerkers in België en wereldwijd verbinden consumenten, bedrijven en overheden door post en pakjes aan huis te leveren en logistieke e-commerce diensten te verlenen. We creëren duurzame waarde op lange termijn voor onze klanten en aandeelhouders en dat met respect voor mens en planeet. In 2023 bedroegen onze totale bedrijfsinkomsten 4.272,2 miljoen EUR.

 

Bent u klant en heeft u een vraag of klacht?
Klik hier om ons te contacteren.

bpost
Anspachlaan 1, bus 1 - 1000 Brussel