bpost verzamelt en transporteert hulpgoederen voor Turkije

bpost verzamelt en transporteert hulpgoederen voor Turkije

De verwoestende aardbevingen in Turkije en Syrië laten niemand onberoerd. Vanaf dinsdag 21 februari tot vrijdag 31 maart zal bpost zijn logistieke sterktes opnieuw inzetten om hulpgoederen te verzamelen in de Postkantoren en deze te vervoeren naar Turkije. Alle inwoners van België kunnen de goederen die het meest noodzakelijk zijn (zie lijst hieronder) afgeven in een van de 657 Postkantoren in het hele land. We doen een warme oproep aan iedereen om solidariteit te tonen. Elke geste telt.  Laat ons de handen in elkaar slaan om te helpen.

Inzameling hulpgoederen in alle Postkantoren  van 21/2 tot 31/3

Solidariteit zit in het DNA van bpost. De organisatie kan niet passief blijven bij een dergelijke humanitaire ramp en heeft de hand uitgereikt naar Ptt, de Turkse postoperator. Voortbouwend op zijn ervaring in Oekraïne en de samenwerking met Ukrposhta, plant bpost nieuwe humanitaire konvooien vanuit België om de grootste noden te lenigen van de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Vanaf 21 februari 2023 kan iedereen essentiële goederen afgeven in de 657 Postkantoren in het land.  

In samenspraak met Ptt werd onderstaande lijst opgemaakt en enkel deze goederen zullen aanvaard worden:  

Voeding

 • Conserven met vis, vlees, groenten, fruit of soep  
 • Melkpoeder voor baby’s  
 • Ontbijtgranen (muesli, cornflakes, granola)  
 • Noten en droge vruchten  
 • Verpakte koekjes 

Lichaamsverzorging

 • Zeep, shampoo en douchegel  
 • Tandpasta en tandenborstels  
 • Inlegkruisjes, maandverband en tampons  
 • Luiers, luierbroekjes en vochtige doekjes  

Beschutting en energie

 • Dekens en slaapzakken  
 • Powerbanks  

Hoe doe je het correct?
​- Geef enkel producten die op de lijst staan (geen glazen verpakking!)
​- Gebruik een stevige doos (max 10 kg)
​- Breng je doos voor 31 maart naar een postkantoor in je buurt.

Eens de goederen door het bpost-netwerk zijn opgehaald, worden ze gecentraliseerd, gesorteerd en verpakt in een bpost fulfilment center, van waar ze naar Istanbul worden vervoerd, waar Ptt, de Turkse post, ze zal overnemen. Omwille van lokale veiligheidsredenen is het onmogelijk om hulpgoederen tot in Syrië te brengen.  

Jos Donvil, CEO bpost Belgium: “Burgers helpen zit in het DNA van bpost. De oproep tot solidariteit kwam van alle kanten: agenten, klanten, vervoerders... We konden niet ongevoelig blijven voor het lijden van de slachtoffers en hun familieleden. Wij bundelen onze krachten en onze logistieke ervaring met onze Turkse tegenhanger, Ptt, voor het vervoer en de distributie van de producten die zij nodig hebben."  
Minister bevoegd voor bpost Petra De Sutter over het initiatief: "Elke dag zie je de beelden van mensen tussen ingestorte gebouwen. Hun levens bevinden zich onder het puin. Door slaapzakken, melkpoeder voor baby’s of eten uit blik naar het rampgebied te brengen via bpost red je mensen." bpost zamelde al hulpgoederen in om de Oekraïense bevolking te helpen en doet dit dus nu opnieuw voor de slachtoffers van de aardbeving. "Elke Belg heeft een Postkantoor in de buurt. Zo kan iedereen de duizenden Syrische en Turkse slachtoffers helpen."  

bpost steunt de oproep 1212 voor financiële hulp aan de slachtoffers  

bpost nodigt alle burgers uit om de slachtoffers in beide landen ook te steunen via een financiële gift.  

bpost verwijst daarbij naar Consortium 1212 om hun hulp te bieden aan de 7 hulporganisaties (Caritas International, Médecins du Monde, Handicap International, Oxfam Solidarity, het Belgische Rode Kruis, Plan International Belgium en UNICEF Belgium) die ondersteuning organiseren voor de slachtoffers van de ramp in de getroffen gebieden.... Giften kunnen gestort worden op het rekeningnummer BE19 0000 0000 1212 of online op 1212.be.  

Nog gemakkelijker is het om een SMS te sturen met het bericht "Help" naar 4330. Elke sms kost één euro, die aan het Rode Kruis in de betrokken landen wordt gedoneerd.  

Vind een Postkantoor in jouw buurt via deze link. De hulpgoederen kunnen enkel worden afgegeven in bpost Postkantoren, niet in Postpunten of Pakjespunten.  

Veerle Van Mierlo Woordvoerster (enkel voor journalisten), bpostgroup

 

 

 

 

Over bpost

Over bpostgroup

bpost is het belangrijkste postbedrijf in België en een groeiende partner voor pakjes- en omni-commercelogistiek in Europa, Noord-Amerika en Azië. Onze 36.000 medewerkers in België en wereldwijd verbinden consumenten, bedrijven en overheden door post en pakjes aan huis te leveren en logistieke e-commerce diensten te verlenen. We creëren duurzame waarde op lange termijn voor onze klanten en aandeelhouders en dat met respect voor mens en planeet. In 2023 bedroegen onze totale bedrijfsinkomsten 4.272,2 miljoen EUR.

 

Bent u klant en heeft u een vraag of klacht?
Klik hier om ons te contacteren.

bpost
Anspachlaan 1, bus 1 - 1000 Brussel