Nieuwe pakjessorteermachine in gebruik genomen in Antwerpen X  

Nieuwe pakjessorteermachine in gebruik genomen in Antwerpen X  

In 2022 kondigde bpost aan dat een nieuwe pakjessorteermachine geïnstalleerd zou worden in Antwerpen X. Tegen het einde van het jaar werd reeds een eerste deel van de machine in gebruik genomen. Vandaag is de installatie van de machine volledig afgewerkt. Het sorteercentrum kan dubbel zoveel pakjes verwerken dan met de oude machine. bpost blijft investeren in België en in de infrastructuur voor de verwerking van pakjes.  

Vorig jaar heeft bpost in het najaar het eerste deel van een nieuwe pakjessorteermachine (PSM) in werking genomen in het sorteercentrum Antwerpen X; toen liep deze nog in combinatie met de oude machine. Vandaag is de oude machine volledig ontmanteld en is de nieuwe volledig operationeel.  

Met de ingebruikname van de nieuwe PSM evolueert Antwerpen X van een regionaal naar een nationaal sorteercentrum 

De nieuwe machine is gericht op een hoge capaciteit en doeltreffendheid.  

 • De sorteercapaciteit verdubbelt van 9.000 naar 20.000 pakjes per uur.  
 • De moderne 360° scanner op de PSM leest de barcode, zelfs al bevindt die zich onderaan of op de zijkant. De scanner registreert naast de bestemming ook het gewicht en grootte van de pakjes.  
 • De machine beschikt over 160 glijgoten waarin pakjes terechtkomen in containers voor 400 verschillende bestemmingen. Waar Antwerpen X vroeger hoofdzakelijk sorteerde voor de Antwerpse regio, kan het sorteercentrum meer volumes aan, ook van pakjes buiten de regio. Zo evolueert Antwerpen X van een regionaal naar een nationaal sorteercentrum.
 • De machine is uitgerust met een geautomatiseerde afremfunctie op de glijgoten, waardoor de kans op beschadiging van pakjes afneemt.
 • Dankzij de vier bijkomende uitschuifbare invoertransportbanden, die tot in de vrachtwagen uitgeschoven worden, krijgen klanten de mogelijkheid om pakjes in bulk aan te leveren in Antwerpen X, rechtstreeks uit de vrachtwagen, zonder extra verpakking op pallets of in containers. 
 • Het sorteren van de pakjes gaat sneller dan vroeger, waardoor bpost voor sommige klanten een latere aanlevertijd kan aanbieden.
 • Doordat de nieuwe machine grotere formaten sorteert, daalt het aantal pakjes dat manueel moet worden gesorteerd.   

Antwerpen X is klaar voor de pakjespiek 

Al voor Black Friday schieten de pakjesvolumes de hoogte in. bpost is reeds gestart met de voorbereiding van de drukke eindejaarsperiode. De meer dan 400 medewerkers in Antwerpen krijgen tot zo’n 100 extra tijdelijke collega’s om het hoofd te bieden aan de piek. Tijdens de eindejaarsperiode zal de PSM op volle toeren draaien om tegemoet te komen aan de noden van alle klanten. 

Jos Donvil, CEO bpost: ”De groei van de pakjesvolumes is nog steeds niet gestopt, en tijdens de eindejaarsperiode, bereiken we jaarlijks toenemende pieken. Om die groei aan te kunnen, was investeren in een nieuwe sorteermachine noodzakelijk. We hebben 5 jaar aan dit project gewerkt en uiteraard mikten we er telkens op om mijlpalen te bereiken voor de drukke periodes, zodat we onze klanten op de best mogelijke manier kunnen ondersteunen. Met de investering in het AX-sorteercentrum toont bpost zijn ambitie om een voorkeurspartner te zijn in de logistieke en e-commerce sector, terwijl we eveneens rekening houden met de ontwikkeling en werkomstandigheden van onze medewerkers.” 

Feiten en cijfers van Antwerpen X  

 • PSM:
  • 160 glijgoten per bestemming > nationaal pakjessorteercentrum 
  • 360° scanning van de pakjes: grootte, gewicht, barcode  
  • Lengte transportband nieuwe PSM: > 1,2km 
  • Aantal pakjes/dag: normaal tussen 75.000 en 95.000, in piekperiode: tussen 130.000 en 200.000 
 • Meer dan 400 permanente medewerkers + tot 100 extra tijdelijke medewerkers tijdens de piek 
 • Volledige oppervlakte AX: 55.000M², waarvan oppervlakte sorteercentrum pakjes: +/- 36.000m²   
 • Hybride sorteercentrum, zowel brieven als pakjes (aantal gesorteerde brieven/dag: tussen 1 en 1,1 miljoen )
Veerle Van Mierlo Woordvoerster (enkel voor journalisten), bpostgroup

 

 

Over bpost

Over bpostgroup

bpost is het belangrijkste postbedrijf in België en een groeiende partner voor pakjes- en omni-commercelogistiek in Europa, Noord-Amerika en Azië. Onze 36.000 medewerkers in België en wereldwijd verbinden consumenten, bedrijven en overheden door post en pakjes aan huis te leveren en logistieke e-commerce diensten te verlenen. We creëren duurzame waarde op lange termijn voor onze klanten en aandeelhouders en dat met respect voor mens en planeet. In 2023 bedroegen onze totale bedrijfsinkomsten 4.272,2 miljoen EUR.

 

Bent u klant en heeft u een vraag of klacht?
Klik hier om ons te contacteren.

bpost
Anspachlaan 1, bus 1 - 1000 Brussel