Duurzame vloot bpost breidt uit met elektrische vrachtwagen 

Duurzame vloot bpost breidt uit met elektrische vrachtwagen 

Nadat bpost nog maar net de kaap van 2.000 elektrische bestelwagens heeft bereikt, is er alweer goed nieuws met betrekking tot de vergroening van de vloot. De eerste elektrische vrachtwagen voor bpost is een feit; het betreft een 16-tonner van Renault Trucks die zal worden ingezet voor het vervoer tussen het sorteercentrum Brussel X en de bpost-distributiecentra in het Brusselse. De CO2-uitstoot met deze elektrische vrachtwagen ligt op jaarbasis 77% lager (8 ton) dan met een vergelijkbare vrachtwagen op diesel (35 ton).  bpost zal met dit eerste elektrische model evalueren of dit type beantwoordt aan alle vereisten voor haar activiteiten. 

Het is de ambitie van bpost om de milieu-impact van zijn activiteiten maximaal beperken. Zo organiseert de onderneming ecozones in centrumsteden, waar post en pakjes volledig uitstootvrij worden geleverd tot bij de eindklanten. Vandaag zijn er zo al 15 ecozones en bpost rolt dat concept verder uit om de stedelijke logistiek verder te vergroenen. De onderneming zet daarnaast en in toenemende mate in op alternatieve, milieuvriendelijkere oplossingen (elektrisch, LNG...) voor efficiënt post- en pakjestransport tussen de eigen sites.  

Met de komst van deze vrachtwagen bevestigt bpost zijn engagement om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen: de onderneming heeft zich ertoe verbonden om de CO2-uitstoot in België tegen 2030 met 55% te verminderen en tegen 2040 streeft bpostgroup ernaar klimaatneutraal te opereren. 

 Belangrijkste technische kenmerken 

 • Type:  RENAULT E-TECH D 16 MED P4x2 
 • CO2-uitstoot: In vergelijking met een standaard 16-ton vrachtwagen op diesel stoot deze nieuwe 77% minder CO2 uit; 8 ton vs. 35 ton op basis van 50.000km/jaar. 
 • Batterij:  Lithium-ion batterij; 4x94kWh, goed voor een rijbereik van 300km. 
 • Laadtijd:  0-100% met snellader: 2u30 
  • Met standaard 22kW-lader: 14 uur. De vrachtwagen keert nooit met volledig lege batterij terug. Met een restcapaciteit van 35-50% is hij dan na 8u à 11u weer volledig opgeladen en helemaal klaar om te worden ingezet. 
 • Assenconfiguratie:  4X2 met een variabele wielbasis gaande van 3.800 tot 6.500 mm. 
 • Aandrijving:  Elektromotor met een versnellingsbak met 2 versnellingen. 
 • Vermogen:  Maximum vermogen van 185 kW/250 pk en, continu vermogen van 130 kW/175 pk. 
 • Laadvermogen:  Totaalgewicht 16 ton, met een laadvermogen van 8,75 ton. 

 Enkele belangrijke cijfers voor bpost 

 • 621 vrachtwagens, waarvan er 50 rijden op LNG (de rest van de vloot rijdt op diesel).  
 • 38 dubbeldektrailers tegen eind 2024. bpost wil zijn vloot tegen 2030 uitbreiden met meer dan 100 dubbeldektrailers- lees ons jongste persbericht hierover 

 

Veerle Van Mierlo Woordvoerster (enkel voor journalisten), bpostgroup

 

Over bpost

Over bpostgroup

bpost is het belangrijkste postbedrijf in België en een groeiende partner voor pakjes- en omni-commercelogistiek in Europa, Noord-Amerika en Azië. Onze 36.000 medewerkers in België en wereldwijd verbinden consumenten, bedrijven en overheden door post en pakjes aan huis te leveren en logistieke e-commerce diensten te verlenen. We creëren duurzame waarde op lange termijn voor onze klanten en aandeelhouders en dat met respect voor mens en planeet. In 2023 bedroegen onze totale bedrijfsinkomsten 4.272,2 miljoen EUR.

 

Bent u klant en heeft u een vraag of klacht?
Klik hier om ons te contacteren.

bpost
Anspachlaan 1, bus 1 - 1000 Brussel