Hoe viert de Belg Moederdag?

Uit onderzoek blijkt dat vooral persoonlijke attenties het beste scoren

Zeven op de tien Belgische moeders vinden Moederdag vieren belangrijk of zelfs heel belangrijk. Dat blijkt uit een recent onderzoek van bpost. Vier op de vijf worden die dag ook daadwerkelijk in de bloemetjes gezet. En daarvoor hoeven de partners, zonen of dochters niet per se diep in de buidel te tasten: een kaartje met een handgeschreven boodschap scoort vaak even goed als een (duur) cadeau.

"Vindt u Moederdag belangrijk, krijgt u graag een cadeau, en wat doet u het meeste plezier?" bpost vroeg het aan een mix van 300 Belgische moeders. Tegelijk werd bij 300 partners, kinderen en kleinkinderen gepolst naar wat zij doen om hun partner, moeder of grootmoeder op 12 mei te vieren.

70% van de moeders geeft aan dat ze Moederdag een belangrijke dag  vinden, 21% van hen vindt het zelfs heel belangrijk. En het zijn vooral de eenvoudige dingen, zoals een persoonlijke attentie of samen tijd doorbrengen, die de dag tot een succes maken. Met 29% scoort een kaartje met een handgeschreven boodschap zelfs even goed als een gekocht of een zelfgemaakt cadeau. 25% van de moeders vindt de combinatie van beiden dan weer de ideale blijk van appreciatie. 11% is tevreden met een digitale postkaart.

Wie zondag helemaal wil scoren, gaat best even langs bij zijn of haar moeder. Drie op de vier mama's vinden het namelijk belangrijk dat hun geliefden hen persoonlijk een gelukkige Moederdag komen wensen. Is dat niet mogelijk, dan doet vooral een kaartje in de brievenbus wonderen: 46% van de moeders zou er zich gelukkig door voelen, 36% zou verrast zijn, 29% zou zich gewaardeerd voelen en 28% zou erdoor ontroerd zijn.

Ligt de realiteit zondag in lijn van die verwachtingen? 55% van de zonen, dochters en partners geeft alvast aan een cadeau te zullen geven. 20% doet dat in combinatie met een kaartje. 16% geeft enkel een kaartje met een handgeschreven boodschap en 8% is van plan een kaartje te sturen via de post. Bloemen blijven het populairste cadeau (60%), gevolgd door parfum en cosmetica. Ook chocolade, juwelen, kleren of een boek zullen op 12 mei vanonder het inpakpapier verschijnen, zij het beduidend minder.

En hoe zit het met dat samen tijd doorbrengen? Goed, zo blijkt. 70% van de moeders mag zich zondag aan een bezoekje van zoon- of dochterlief verwachten. Slechts 15% zal genoegen moeten nemen met een sms'je of een berichtje via sociale media.

Over bpost

Over bpostgroup

bpost is het belangrijkste postbedrijf in België en een groeiende partner voor pakjes- en omni-commercelogistiek in Europa, Noord-Amerika en Azië. Onze 36.000 medewerkers in België en wereldwijd verbinden consumenten, bedrijven en overheden door post en pakjes aan huis te leveren en logistieke e-commerce diensten te verlenen. We creëren duurzame waarde op lange termijn voor onze klanten en aandeelhouders en dat met respect voor mens en planeet. In 2022 bedroegen onze totale bedrijfsinkomsten 4.397,5 miljoen EUR.

Bent u klant en heeft u een vraag of klacht?
Klik hier om ons te contacteren.

bpost
Anspachlaan 1, bus 1 - 1000 Brussel